ACNEWS

Tankokkal vadászták le Izrael elsőszámú közellenségét

Illusztráció / Kép: Pexels
Illusztráció / Kép: Pexels
Izrael külügyminisztere megerősítette Jahja Szinvár halálhírét. A Hamász-vezető a tavaly októberi, minden addiginál véresebb terrortámadás egyik értelmi szerzője volt. Izraeli harckocsik lőtték rommá búvóhelyét.
Hirdetés
Ad image

Csütörtökön megerősítette Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter, hogy az izraeli hadsereg egyik egysége végzett Jahja Szinvárral, a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elsőszámú vezetőjével – adta hírül a népszava. Mint ismeretes, Szinvár volt a 2023. október 7-én végrehajtott nagyszabású terrortámadás egyik értelmi szerzője. A Gázai övezetből kora reggel több ezer rakétát lőttek ki Izraelre, majd az iszlamista terrorszervezet fegyveresei dél-izraeli városokat támadtak meg, civilek százait gyilkolták meg, vagy ejtették túszul.

A hivatalos közlemény szerint Szinvár és két társa egy gázai épület földszintjén lelte halálát. A három palesztin férfi az izraeli katonák feltűnésekor bemenekült az épületbe, amelyet izraeli tankok vettek tűz alá. A rommá lőtt épületben ezt követően találták meg a három holttestet. Egyikük nagyon hasonlított az Izrael által leginkább keresett palesztin vezetőre – a holttestről készült fotók azóta kikerültek az internetre is.

A helyszínen rengeteg hamis iratot és készpénzt is találtak. A holttesteket Izraelbe szállították, ahol DNS-vizsgálatot, továbbá fogászati- és ujjlenyomat elemzést is végrehajtanak, hogy kétséget kizáró bizonyosságot nyerjenek a halottak kilétét illetően. Amennyiben tényként lehet kijelenteni, hogy Szinvár az életét veszítette, a feszült közel-keleti helyzet igazán puskaporossá válhat. Közben az izraeli haderő röplapokon figyelmeztette a Hamász fegyvereseit, hogy nincs elég mély alagút a számukra – ha pedig kételkednének ebben, kérdezzék Haszan Naszrallah sejket. A Hezbollah egykori vezetője egy föld alatti bunkerben rejtőzött el Bejútban, de hiába, az izraeliek óriási teljesítményű robbanóeszközzel likvidálták.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés