ACNEWS

Putyin ma kettéválasztja a világot

Putyin / Fotó: Shutterstock
Putyin / Fotó: Shutterstock
Az orosz elnök 24 külföldi állam- és kormányfővel azt akarja elérni, hogy alternatívát kínáljanak a nyugati pénzügyi renddel szemben.
Hirdetés
Ad image

Két és fél évvel az Ukrajna megtámadására adott parancsát követően Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetséges és semleges államokat lát vendégül az úgynevezett Brics-csoport csúcstalálkozóján. A Volga menti, muzulmánok lakta Tatárföld fővárosába, Kazanyba 24 külföldi állam- és kormányfőt várnak. A Brics rövidítés a feltörekvő iparosodott országok csoportjának első öt tagjának kezdőbetűit jelöli: Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika.

A legfontosabb vendég Kazanyban Hszi Csin-ping kínai államfő, akivel Putyin ma kétoldalú tárgyalásokat folytat. Putyin tanácsadója, Jurij Uzsakov szerint 36 ország képviselteti magát. Ukrajna is téma lesz a Kreml-vezér olyan vendégekkel folytatott megbeszélésein, mint António Guterres ENSZ-főtitkár – jelentette be Uzsakov.

A britek milliárdokat adnak Ukrajnának

Közben a nyugati országok igyekeznek további segítséget nyújtani az Oroszország által megtámadott Ukrajnának. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijevi látogatása során 400 millió dollár értékű katonai segélyt ígért. Nagy-Britannia megerősítette, hogy részt ad egy 50 milliárd dolláros hitelből Ukrajnának, amelyet a befagyasztott orosz vagyonból származó kamatbevételekkel kívánnak biztosítani. A hitelről júniusban állapodott meg a hét nagy nyugati ipari ország – az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán, Franciaország és Németország (G7) – írja a blick.ch.

Putyin a Brics-csoporttal akar szembeszállni a G7-államokkal. Az államcsoportban lehetőséget lát arra, hogy megtörje az USA dominanciáját a nemzetközi politikában, és egy új, többpólusú világrendet építsen ki. Az alapító tagok után most az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Etiópia és Irán is csatlakozott az államcsoporthoz. A NATO-tag Törökország érdekelt félként kíván részt venni Kazanyban.

A Swift rendszer alternatívája

A csúcstalálkozón Oroszország különösen a pénzügyi együttműködést szeretné előmozdítani. „A pénzügyi adatcsere nyugati rendszerének, a Swiftnek az alternatívája és egy közös bank létrehozása a fő cél” – jelentette be Putyin a csúcstalálkozó előtt. Nem minden Brics-tag követi azonban a Kreml-vezér nyugatellenes irányvonalát. Az olyan országok, mint India és Brazília sok irányban ápolják a külpolitikai és gazdasági együttműködést.

A képviselt országok közül alig van olyan, amelyik elítélte volna az Ukrajna elleni háborút. Irán még katonailag is támogatja Oroszországot, Kína pedig támogatást és hozzáférést biztosít Oroszországnak a fegyvertechnológiához. Ugyanakkor a Brics-tagok, Kína, Brazília és Dél-Afrika mindegyike megtette a maga javaslatait az ukrajnai harcok befejezésére. Ezek közül azonban egyik sem tér el jelentősen az orosz állásponttól; Kijev számára a javaslatok mind elfogadhatatlanok. Az Egyesült Arab Emírségek a színfalak mögött többször is közvetített az orosz-ukrán fogolycserében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés