ACNEWS

Meglepő fordulat Pakson: már a franciák nyomulnak

Illusztráció / Kép: Pixabay
Illusztráció / Kép: Pixabay
Az eddig szinte egyoldalú orosz függésünk megtörni látszik. Pénteken nagy jelentőségű szerződés jött létre, a Paksra vezető út megnyílt a franciák előtt.
Hirdetés
Ad image

A Paksi Atomerőműbe 2027-től már a francia Framatome is szállít fűtőelemet – közölte az infostart. A nagy jelentőségű, nukleáris üzemanyag szállításáról szóló szerződést pénteken kötötték meg Budapesten. A megállapodást Bernard Fontana, a Framatome vezérigazgatója, valamint Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója és Tóth Pál, az atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese látta el kézjegyével, Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelenlétében.

Az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila elmondta, hogy bár még távolinak tűnhet a 2027-es dátum, a Paksi Atomerőmű működése addig sincs veszélyben, mivel az elmúlt évben nagyon jelentős stratégiai készletet halmoztak fel üzemanyagból. Kijelentette továbbá, hogy a hazai energiamix egyik legfontosabb eleme a Paksi Atomerőmű, amely a magyarországi villamosenergia-termelés csaknem felét adja. A működés hosszú távú fenntartása érdekében indította el a kormány az atomerőmű további üzemidő-hosszabbításával összefüggő projektet, a cél az erőmű élettartamának további 20 évvel történő meghosszabbítása.

A Framatome vezérigazgatója, Bernard Fontana elmondta, a megállapodás lehetővé teszi a Paksi Atomerőmű hosszú távú, megbízható ellátását nukleáris fűtőanyaggal. Örömét fejezte ki továbbá, hogy részt vehetnek a Paksi Atomerőmű fűtőanyag-ellátásnak diverzifikálásában, egyúttal hangsúlyozta, Magyarország számíthat a Framatome-ra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés