Békésen kérődznek a kóspallagi istállóban a tehenek, Jázmin, Kamilla, Liza, Zoé és társai nem is tudják, hogy a környéken hány család áldja a gazdájuk nevét. Ugyanis a kóspallagi kistermelőként ismert Moór Ferenc sajtmester jószágainak tejét, az abból készült sajtot, joghurtot vagy Túró Desszertet azok is fogyaszthatják, akik amúgy laktóz,- vagy tejfehérje érzékenyek. A titok abban rejlik, hogy Kamilla és a többiek jersey fajtájú tehenek. Tejük természetes módon, tisztán A2-es tejfehérjét (béta kazeint) tartalmaz, ami leginkább hasonlít az őstejhez. Az ugyanis kevésbé vagy egyáltalán nem allergén. Ezért a sajtmester csak ilyen fajtájú teheneket tart az istállójában. Azok speciális fűszénát kapnak, melyet egy közeli, ökológiai gazdálkodótól szereznek be.
A verőcei orvos házaspár is a kóspallagi tej híve
Hogy Magyarországon hány ember szenved tejérzékenységben, annak csak a jó Isten a megmondhatója. De az biztos, hogy rengetegen. Ahogy a 4907 lelket számláló Verőcén is, ahol a két háziorvos, dr. Cserni István és felesége, Adrien, illetve közös gyermekeik is közéjük tartoztak.
„Feri tejtermékeivel egy rendezvényen találkoztam először. Megkóstoltam, és meglepve tapasztaltam, hogy nem okoztak panaszt. Mértékkel fogyasztva azóta sincsenek tüneteim” – újságolta az AcNews-nak a doktornő. Férje, Cserni doktor a kóspallagi tehenek tejét nyugodt szívvel ajánlotta a betegeinek is, akik csak minimális tünetet tapasztaltak. Cserni doktor szerint a tejjel kapcsolatos panaszokat a tejfehérje és a tejcukor okozhatja, ez a probléma a felnőtt lakosság kb. 10-15 százalékát érinti. Általánosan elmondható, hogy míg a tejcukor érzékenyek a laktózmentes termékeket fogyaszthatják, a tejfehérje allergiásoknak minden tejterméket kerülniük kell.
Az egész család szenvedett a tejallergiától
„Adriennel és három gyerekemmel együtt mind tejcukor-érzékenységtől, tejfehérje allergiától szenvedünk. A kellemetlen tüneteink – puffadás, hasmenés, hasfájás, szédülés – miatt nekünk is kerülnünk kellett a tejtermékek fogyasztását. Így korábban csak növényi eredetű tejtermék pótló termékeket fogyasztottunk – folytatta Cserni doktor. – Aztán leteszteltük a tisztán A2 tejfehérjét tartalmazó tejet, és megdöbbentő módon nem, vagy csak minimálisan jelentkeztek a tej okozta szokásos tünetek. A gyermekeink is küzdenek ezzel a betegséggel, de mértékkel ők is nyugodtan fogyasztják a kóspallagi kistermelő teheneinek tejéből készült sajtot, joghurtot, Túró Desszertet.” Cserni doktor szerint ennek kiváltó oka még nem teljesen ismert, nem pontosan bizonyított, de örülnek neki.