ACNEWS

Tippeljen! Ezt a három ételt tartják luxusnak a magyarok

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A megkérdezettek többsége a luxus-élelmiszereket vagy képtelen megfizetni, vagy nem tudja azokat hol beszerezni.
Hirdetés
Ad image

A Progress Étteremhálózat Kft. megbízásából az Europinio által 2025. január 23-24. között, 1075 fős mintán elvégzett kutatásból kiderült, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket luxuscikkeknek tartanak a magyarok. A megfizethetetlen kategória első három helyét a kaviár, a szarvasgomba, valamint a libamáj nyerte el – írja az Origo.

A 16-69 éves megkérdezettek a hungarikumnak számító libamájat fogyasztják legszívesebben. Mint olvasható, viszonylag nagy az egyetértés, amikor a luxusnak számító alapanyagokat kell rangsorolni. Ennek értelmében:

  • a kaviár (ezt a válaszadók 80 százaléka említette),
  • a szarvasgomba (76 százalék), és
  • a libamáj (60 százalék) 

végzett az első három helyen.

Ezek között a magyar fogyasztók az ár és a beszerzés egyszerűsége szempontjából is a szarvasgombát tartják a legkevésbé elérhető alapanyagnak, tízből kilenc megkérdezett vagy nem képes megfizetni, vagy nem tudja hol beszerezni a terméket. A libamáj a válaszadók 37 százaléka számára bár megvásárolható, de jóval kevesebben vannak azok (26 százalék), akik számára egyben megfizethető is, miközben a három élelmiszer közül ezt kedvelik a leginkább (43 százalék).

Elkeserítő adat, hogy tízből négy magyar vásárló egyáltalán nem költ olyan élelmiszerre, amit luxuscikknek tart. A közzétett eredményekből az is kiderül: az urak engedékenyebbek magukkal szemben és többet is fogyasztanak, míg a nők jobban meghúzzák a nadrágszíjat vásárláskor. Utóbbiak 46 százaléka nem költ luxusélelmiszerre, szemben a férfiak 39 százalékával.

A városban élők nagyobb hajlandóságot mutatnak a költekezésre, mint a vidékiek. Az eredményt viszont árnyalja az a tény, hogy a fővárosiak az országos átlaghoz képest nagyobb arányban soroltak prémium kategóriába olyan élelmiszereket, mint a kovászos kenyér vagy a laskagomba.

Arra a kérdésre, hogy a drágának tartott ételek közül melyiket fogyasztja évente legalább egy-két alkalommal, a válaszadók túlnyomó többsége a kacsacombot jelölte meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!