A Progress Étteremhálózat Kft. megbízásából az Europinio által 2025. január 23-24. között, 1075 fős mintán elvégzett kutatásból kiderült, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket luxuscikkeknek tartanak a magyarok. A megfizethetetlen kategória első három helyét a kaviár, a szarvasgomba, valamint a libamáj nyerte el – írja az Origo.
A 16-69 éves megkérdezettek a hungarikumnak számító libamájat fogyasztják legszívesebben. Mint olvasható, viszonylag nagy az egyetértés, amikor a luxusnak számító alapanyagokat kell rangsorolni. Ennek értelmében:
- a kaviár (ezt a válaszadók 80 százaléka említette),
- a szarvasgomba (76 százalék), és
- a libamáj (60 százalék)
végzett az első három helyen.
Ezek között a magyar fogyasztók az ár és a beszerzés egyszerűsége szempontjából is a szarvasgombát tartják a legkevésbé elérhető alapanyagnak, tízből kilenc megkérdezett vagy nem képes megfizetni, vagy nem tudja hol beszerezni a terméket. A libamáj a válaszadók 37 százaléka számára bár megvásárolható, de jóval kevesebben vannak azok (26 százalék), akik számára egyben megfizethető is, miközben a három élelmiszer közül ezt kedvelik a leginkább (43 százalék).
Elkeserítő adat, hogy tízből négy magyar vásárló egyáltalán nem költ olyan élelmiszerre, amit luxuscikknek tart. A közzétett eredményekből az is kiderül: az urak engedékenyebbek magukkal szemben és többet is fogyasztanak, míg a nők jobban meghúzzák a nadrágszíjat vásárláskor. Utóbbiak 46 százaléka nem költ luxusélelmiszerre, szemben a férfiak 39 százalékával.
A városban élők nagyobb hajlandóságot mutatnak a költekezésre, mint a vidékiek. Az eredményt viszont árnyalja az a tény, hogy a fővárosiak az országos átlaghoz képest nagyobb arányban soroltak prémium kategóriába olyan élelmiszereket, mint a kovászos kenyér vagy a laskagomba.
Arra a kérdésre, hogy a drágának tartott ételek közül melyiket fogyasztja évente legalább egy-két alkalommal, a válaszadók túlnyomó többsége a kacsacombot jelölte meg.