Bár a kávé számos pozitív hatással bír – serkenti a kognitív funkciókat és csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát –, de mint kiderült, nem minden kávé egyforma. Azt már az 1980-as évek óta tudjuk, hogy a szűretlen kávé emeli az LDL („rossz”) koleszterinszintet, amely összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával. Mégis, mit iszunk általában munkahelyeinken? Hát persze, hogy szűretlen kávét. Ez pedig felveti a kérdést: az irodai fekete megbetegíthet?
David Iggman, svéd kutató szerint a különbség a szűrési folyamatban rejlik. A modern kávéfőzők – különösen a fémfilteres modellek – nem képesek kiszűrni azokat a vegyületeket, amelyek emelik a koleszterinszintet. A tudósok 14 különböző kávéautomatát vizsgáltak, majd két specifikus vegyületet, a cafestolt és a kahweolt elemezték. Ezeket a természetes anyagokat a kilencvenes években azonosították, mint a koleszterinszint növekedésének fő okozóit – írja a Heute.
A kutatók háromféle irodai kávégépet vontak górcső alá, a koleszterinre káros anyagok pedig leginkább az irodákban is elterjedt, fémszűrős kávéfőzőkben jelentek meg. Ezekben a cafestol koncentrációja elérte a 176 mg/l értéket – ez közel 15-szöröse a hagyományos, papírszűrős kávéban mért 12 mg/l értéknek. A másik káros anyag, a kahweol esetében is hasonló arányokat találtak.
Ha kellően odafigyelünk egészségünkre, érdemes tehát kerülni a fémszűrős gépekből származó kávét, különösen, ha naponta többször is fogyasztjuk. Térjünk inkább vissza a klasszikus, papírszűrős kávéfőzőkhöz – otthon és akár munkahelyünkön is.