ACNEWS

Itt a válasz: télen vagy nyáron leszünk hamarabb részegek

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók. Cikkünkben elmondjuk, miért tolerálja kevésbé szervezetünk az alkoholt a melegben.
Hirdetés
Ad image

Ahogy beköszönt a meleg idő, egyre több időt töltünk barátainkkal a szabadban, hűsítő, alkoholos italok társaságában. Ám hiába tűnik ártatlannak egy-egy pohár Aperol Spritz vagy Prosecco a napsütésben, meglepően gyorsan érezhetjük a hatását. Japán kutatók szerint ez nem csupán érzéki csalódás: a nyári hónapokban valóban hamarabb leszünk spiccesek, mint a téli időszakban – írja a Heute.

A Nagoyai Egyetem tudósai egereken végzett kísérletek során vizsgálták, miként változik alkoholtűrő képességünk az évszakokkal párhuzamosan. Az eredmények alapján pedig megállapították: a hideg körülmények között élő rágcsálók gyorsabban kiheverték az alkohol hatásait, mint társaik a melegben.

A szervezet nyáron fogékonyabb az alkohol bódító hatására” – mondta a kutatást vezető professzor. Ez magyarázhatja azt is, miért ugrik meg jócskán a meleg időszakban az alkoholmérgezéses esetek száma.

A kutatók nemcsak az alkoholra fókuszáltak: a szénhidrát-anyagcsere évszakos változásait is vizsgálták, mégpedig majmok segítségével. Bár az állatokat egész évben ugyanazzal a táplálékkal etették, kiderült, hogy a nőstényeknél a szénhidrátokat lebontó gének aktivitása télen és tavasszal csúcsosodott ki. Ez segíti a szervezetet abban, hogy a hideg hónapokban minél több energiát tudjunk kinyerni az élelmiszerekből. A megszületett eredmények pedig magyarázatként szolgálhatnak arra, miért vagyunk hajlamosabbak télen a hízásra.

A kutatás harmadik érdekessége, hogy a vadon élő csimpánzok is fogyasztanak alkoholtartalmú gyümölcsöket – és meg is osztják azokat egymással. Egy brit egyetem kutatói videofelvételeken rögzítették, amint a majmok egymás társaságában élvezik a fermentált gyümölcsök hatásait. A szakemberek szerint mindez pedig arra utalhat, hogy az alkohol – akárcsak az embereknél – a társas kapcsolatok erősítésében is szerepet játszhat.

„Tudjuk, hogy a szeszes italok dopamint és endorfint szabadítanak fel az agyban, ezáltal boldogságot és ellazult érzetet okozva” – mondta Anna Bowland, a tanulmány egyik szerzője. „A közös iszogatás fontos, társas funkciót tölt be. Most pedig már az is világos számunkra, hogy a csimpánzok is megosztják egymással az alkoholos finomságokat, és vélhetően az emberekhez hasonlóan élvezik is annak előnyeit.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!