A 70 éves Leslie Green, aki feleségével utazott Fuerteventurára, néhány nappal azután lett rosszul, hogy az Occidental Jandia Playa nevű all-inclusive szállodában étkezett. Állapota gyorsan romlott, és a férfi rövid időn belül életét vesztette.
Az esetről a The Mirror számolt be elsőként, miután az angliai Rochdale-ben zajló bírósági tárgyaláson kiderült: a halált valószínűleg szalmonellafertőzés okozta, amely egy félig átsült csirkéből származhatott. A bíróság megállapította, hogy az elhunyt kizárólag a szálloda éttermeiben fogyasztott ételt.
Green úr felesége, Julie, elmondta, hogy férje egyre rosszabbul lett, erős hasmenés és kiszáradás lépett fel nála. Az orvosi ellátás ellenére a 70 éves férfi állapota rohamosan romlott, és végül nem tudták megmenteni az életét.
Az eset nagy visszhangot váltott ki, a négycsillagos Occidental Jandia Playa szálloda pedig megszólalt az ügyben. A létesítményt üzemeltető Barceló Hotel Group közleményében határozottan cáfolta, hogy bármi gond lett volna az étellel: „Az elmúlt tizenkét hónapban semmilyen szalmonella-fertőzést nem mutattak ki a szállodában. Független külső auditcégek tanúsítványai igazolják, hogy élelmiszer-biztonsági rendszerünk megfelel a legmagasabb előírásoknak” – áll a társaság közleményében.
A szálloda hangsúlyozta, hogy szigorú higiéniai és élelmiszer-biztonsági protokollokat követnek, és az ilyen eseteket rendkívül komolyan veszik. A vizsgálat során felmerült kérdések ellenére a Barceló cég kitart amellett, hogy nem történt szabályszegés. A vizsgálat azonban arra utal, hogy a turista halála összefüggésbe hozható az elfogyasztott, nem megfelelően átsütött szárnyassal.
Az eset újabb vitát indíthat el a nemzetközi szállodaláncok élelmiszer-biztonsági gyakorlatáról, különösen az all-inclusive üdülőhelyeken, ahol a vendégek gyakran minden étkezésüket a szállodán belül fogyasztják el. A brit hatóságok folytatják a vizsgálatot.