Bár a popcornt általában a mozikban fogyasztjuk, a pattogatott kukoricára úgy is tekinthetünk, mint egy jótékony hatású nassolnivalóra. De vajon a popcorn valóban egészséges? Spolier: igen!
A popcornnak van néhány potenciális egészségügyi előnye, például vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. Egy csésze sótlan, levegőn pattogtatott kukorica a következőket tartalmazza:
Kalóriák: 30 kalória
Zsír: < 1 gramm
Koleszterin: 0 milligramm
Nátrium: Nátrium: < 1 milligramm
Szénhidrátok: 1,5 mg: 6,23 gramm
Rost: 1,21 gramm
Fehérje: 1,5 gramm < 1 gramm
Popcorn egészségügyi előnyei
A kukorica (még pattogatott formában is) teljes kiőrlésű gabona. A teljes kiőrlésű gabonafélék fontos forrása a kulcsfontosságú vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak. Különösen a kukorica tartalmaz olyan tápanyagokat, mint a magnézium, a kálium, valamint az A-, B- és E-vitamin.
A teljes kiőrlésű gabonafélék azért is laktatóak, mert a teljes gabonát tartalmazzák – ellentétben a finomított gabonafélékkel, amelyekből kivonták a rostokat és a tápanyagokat.
Azok az emberek, akik popcornt esznek, több teljes kiőrlésű gabonát és rostot is fogyasztanak, mint azok, akik nem eszik. A popcornt fogyasztók 12%-kal több polifenolt is bevihetnek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek.
Emellett a kutatások szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása kevesebb gyulladással és számos egészségügyi állapot alacsonyabb kockázatával jár, úgy mint:
Szívkoszorúér-betegség
Cukorbetegség
Magas vérnyomás
Egyes rákos megbetegedések
Tényleg egészséges a popcorn?
A popcorn alapformájában önmagában is egészséges lehet. Egy dolgot kell megjegyezni: az adagok méretét.
A pattogatott kukorica adagja általában három-három és fél csészényi, de könnyen lehet, hogy egy teljes zacskónyi adagot is képesek vagyunk elfogyasztani. Ne tegyük. Ráadásul az extra nátrium folyadékvisszatartást okozhat, ami puffadást vált ki.
Amikor csomagolt popcorn márkát választ, nézze meg, hogy milyen olaj szerepel az összetevők között. A pattogatott kukorica készítéséhez különböző olajokat használhatnak, köztük olyanokat is, amelyek egyszeresen telítetlen zsírokat (MUFA) tartalmaznak.
A telítettlen zsírokat összefüggésbe hozták a szívvel kapcsolatos problémák és a testsúlycsökkentés kockázatának csökkentésével. A MUFA, vagyis az egészséges olajok közé tartozik többek között az olívaolaj, repceolaj, valamint a mogyoróolaj is.
A popcorn ízesítésére is különböző fűszereket és feltéteket használnak. A csomagolt popcornban a fűszerek lehetnek egyszerűek, mint a tengeri só és a fekete bors. Más összetevők közé tartozhatnak a hagyományos tejtermékek, például a vaj és a sajt. Vannk olyan pattogatott kukoricák, amelyet cukorral vagy más édesítőszerekkel, esetleg karamellel is ízesítik.
A diófélék vagy a fűszerek növelhetik a pattogatott kukorica antioxidáns-tartalmát. Emellett a házi változat azt is lehetővé teszi, hogy mi szabályozzuk, mennyi sót adunk hozzá.
Forrás: Health