ACNEWS

Ezért ne jegelje, ha leég a bőre

A napégés kezelésével kapcsolatban gyakori tévhit, hogy a jég közvetlen alkalmazása segít a gyógyulásban /Fotó: Unsplash
A napégés kezelésével kapcsolatban gyakori tévhit, hogy a jég közvetlen alkalmazása segít a gyógyulásban /Fotó: Unsplash
Súlyos tünetek fellépésekor mindenképp orvoshoz kell fordulnia, ám érdemes néhány hasznos tippet megfogadnia.
Hirdetés
Ad image

A napégésnek számos kellemetlen mellékhatása van, többek között fájdalom, viszketés, bőrpír, hámlás, láz, esetleg hólyagosodás. Ez mindenki számára egyéni, viszont nem jelenti azt, hogy a következmények nem hasonlóak. Öt rendszeres- és egy hólyagos napégés megduplázhatja a melanoma életre szóló kockázatát. Éppen ezért a fényvédő krém – más megelőző intézkedések mellett – egész évben elengedhetetlen.

Kerülje a jeget és a jeges vizet

A napégés kezelésével kapcsolatban gyakori tévhit, hogy a jég közvetlen alkalmazása az érintett területeken segít, de sajnos ez valójában csak ronthat a helyzeten. Dr. Debra Jaliman, New York-i bőrgyógyász szerint az égésen kívül fagyási sérüléseket is okozhat. Emellett a jég összeszűkíti az ereket a területen, ami csökkenti a véráramlást és lassítja a gyógyulást.

Ne nyomja ki a hólyagokat

Súlyosabb esetekben észreveheti, hogy a napégés hólyagokat okozott. Mindez önmagában is kellemetlen érzés, de a hólyagok további kellemetlenséget okozhatnak. Mégis kulcsfontosságú, hogy óvatosan kezelje ezeket, és semmiképp ne nyomja ki. Ne feledje, a hólyagok azért képződnek, hogy megvédjék a sebeit a fertőzéstől.

Használjon hideg borogatást vagy vegyen hideg zuhanyt

Ha mégis hűteni szeretné az égési sérülését, biztonságosabb alternatívaként próbáljon ki, úgy, mint a hideg borogatás használata vagy a hideg vizes zuhanyozás.

„A hűvös hőmérséklet csillapítja a gyulladást” – erősítette meg Dr. Gohara. Kisebb területet érintő napégés esetén azt ajánlja, hogy tegyen egy nedves ruhát a fagyasztóba, és alkalmazza ott, ahol szükséges.

„Tisztítsuk meg a területet illatmentes szappannal és vízzel. Ezután kenje be antibiotikumos kenőccsel, hogy a terület ne fertőződjön el. Végül használjon tapadásmentes kötést, hogy befedje a területet” – utasított a bőrgyógyász.

Van azonban néhány figyelmeztető jel, ami alapján feltétlenül fel kell keresnie az orvosát, amennyiben:

-39 fok feletti láza van

-súlyosan dehidratált

-hányást tapasztal

-hólyagok jelennek meg az arcán vagy a nemi szervén

-súlyos duzzanatot vagy gennyet észlel

-testének legalább 20 százalékát hólyagok lepik el

Orvosához fordulva antibiotikumot vagy szájon át szedhető szteroidokat írhatnak fel. Abban az esetben, ha kórházba kell mennie, előfordulhat, hogy infúzióra lesz szüksége.

Forrás: Women’s Health

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés