ACNEWS

Életveszélyes, ha hátrahajtod a fejed orrvérzés közben

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Orvoshoz kell fordulni, ha az orrvérzés súlyos, gyakori vagy elhúzódó.
Hirdetés
Ad image

Veled is gyakran megesik, hogy elered az orrod vére, de nem tudod, mitől? Ha igen, olvass tovább, ugyanis a cikkből most megtudhatod, mi állhat az elsőre ijesztőnek tűnő jelenség mögött!

Nem kell egyből a legrosszabbra gondolnod, ha elered az orrod vére, ugyanis valóban előfordulhat, hogy csak egy hajszálér pattant meg, azonban ha ez egyre gyakoribbá válik, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, és vizsgálatokkal kideríteni, mi áll pontosan a kellemetlen tünet hátterében. Bár az orrvérzés először rémisztő lehet, de fontos, hogy ne ess pánikba, hiszen egy száraz orrnyálkahártya is okozhatja a vérzést.

Óriási tévhit, hogy a magas vérnyomás kéz a kézben jár az orrvérzéssel, kivéve az úgynevezett hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek 180/110 Hgmm fölé emelkednek. Ez egy nagyon kiugróan magas eredmény, amely fejfájással, szédüléssel, rossz közérzettel jár.

Az állandó tüsszentés, allergia, a sok orrfújás, esetleg az orrcsepp és orrspray túlzásba vitt használata simán kikezdheti az orrod belső falát, így a finom kis erek könnyen megrepedhetnek, ami vérzéshez vezethet. Egy komolyabb megfázás szintén ezeket a tüneteket produkálhatja.

A felső szakaszban történő orrvérzés ritkán súlyosabb betegséget, például véralvadási zavarokat vagy daganatokat is jelezhetnek. Ha valakinél gyakran és erősen jelentkezik az orrvérzés, orvoshoz kell fordulnia.

Az orrvérzéssel kapcsolatban az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a fejet hátra kell hajtani, mert így gyorsabban eláll. Azonban épp az ellenkezőjét kell tenni, vagyis előre kell hajtani a fejet. Ha hátrahajtjuk a fejünket, a vér lecsoroghat a nyelőcsőbe vagy a légcsőbe, és meg is fulladhatsz tőle.

Forrás: Házipatika / Femcafe

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés