Az édeskömény olyan zöldség, amely nemcsak fűszernövényként szuperál, hanem jótékony összetevői által kedvező a hatása bír az egészségre. Az édeskömény gumója jellegzetes, ánizsra vagy édesgyökérre emlékeztető illatú, de nyersen fogyasztva egészen édes, enyhe az íze és friss, ropogós az állaga. A főzés még inkább kihozza az édeskömény természetes édességét. Párolva, sütve vagy grillezve rendkívül finom, különösen salátákba kiváló alapanyag.
Ez az egyedülálló zöldségféle tele van olyan hasznos tápanyagokkal, amelyek segítenek a bélrendszer egészséges működésében, továbbá hozzájárul a vérnyomásszint és az immunrendszer támogatásában.
Az édeskömény a bélrendszer egészségét szolgáló rostokat kínál
A Real Simple cikke szerint a felnőtteknek ideális esetben napi 25-30 gramm rostot kellene fogyasztaniuk az American Heart Association ajánlásai szerint. Egy csésze szeletelt édeskömény az ajánlott DV rostmennyiség 10 százalékát biztosítja. A rost csodákat tesz az egészséges bélmikrobiom (a bélbélnyálkahártyában természetes módon élő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok gyűjteménye) fenntartásáért.
Mi több, a rostok a szénhidrátok emésztésének és anyagcseréjének lassításával segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, valamint a koleszterinszint csökkentésében, ami hozzájárul a szívbetegségek megelőzésében.
Káliumban gazdag
Egy csésze szeletelt édeskömény 360 milligramm káliumot tartalmaz, ami az ajánlott napi érték (DV) 7 százaléka. A kálium olyan ásványi anyag, amely segít a vérnyomást egészséges tartományban tartani. Ez segíti az erek ellazulását és növeli a nátrium mennyiségét, amelyet a vese eltávolít a vérből.
Nem csak a citrusfélékben van C-vitamin
Egy csésze szeletelt édeskömény az ajánlott C-vitaminadag 13 százalékát biztosítja. A C-vitaminra az immunsejtek felépítéséhez és az immunitás erősítéséhez van szükség, hogy megelőzzük a fertőzéseket, vagy segítsünk leküzdeni azokat. A kollagén termeléséhez, amely a bőr szerkezetét és feszességét biztosítja, szintén szükség van C-vitaminra.
Tartalmaz egy némi kalciumot, magnéziumot és vasat
Az elegendő kalcium és magnézium fogyasztása segíthet megelőzni a csontritkulást és elősegítheti az erős csontok kialakulását. Ezek az ásványi anyagok a szív és az izmok megfelelő összehúzódását is segítik.
A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, amelyek oxigént szállítanak a test minden részébe. A dietetikus szerint, ha nem jutunk elég vashoz, az a vörösvértestek alacsony szintjéhez vezethet, ami megnehezíti a szervezet számára az oxigén szállítását az egész testben, és fáradtságot, gyengeséget okozhat. Ezért a vasat tartalmazó élelmiszerek fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak.
Az édeskömény segíthet bizonyos hormonális egyensúlyzavarok esetén
Az édeskömény egy fitoösztrogén, ami azt jelenti, hogy utánozza az ösztrogént a szervezetben. Menopauza esetén, amikor az ösztrogénszint csökken, az édeskömény fogyasztása segíthet bizonyos tünetek enyhítésében. Azonban nem biztos, hogy ideális bőséges mennyiségű édesköményt fogyasztani, ha valaki endometriózisban szenved, vagy állapotos, esetleg még szoptat.