Egy globális, összesen 80 ország adatait tartalmazó tanulmány szerint a teljes zsírtartalmú tejtermékek több mint előkelő helyet foglalnak el az egészséges táplálkozásban. A jelek szerint egyike annak a hat élelmiszerfajtának, amelyeknek megvan az a tulajdonságuk, hogy megvédjenek az első számú haláloktól: a szívbetegségektől.
A teljes zsírtartalmú tejtermékek védelmet nyújthatnak a korai halálozás ellen, ezt a hatást további öt élelmiszernek is tulajdonítják. A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, hüvelyesek és halak fogyasztása szintúgy alacsonyabb halálozással jár a világ minden régiójában.
Egy nemzetközi vizsgálat eredményeinek alapja az úgynevezett PURE tanulmány, amelyben 21 országban közel 150 000 ember vett részt, és amelyből kiszűrték az egészséges táplálkozás és a halálozási arányok, illetve az ezekhez vezető betegségek közötti összefüggéseket. A megfigyélés ideje, 9,3 év alatt 15 707 haláleset és 40 764 szív- és érrendszeri megbetegedés történt.
A tanulmány a „legegészségesebb étrend”-et követőknél
-30 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázatot,
-18 százalékkal alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek valószínűséget,
-14 százalékkal alacsonyabb szívinfarktus kockázatot, és
-19 százalékkal alacsonyabb stroke kockázatot állapított meg.
A tanulmány eredményeit később öt független vizsgálat is megerősítette, amelyekben 70 országban összesen csaknem 100 000 szív- és érrendszeri betegségben szenvedő beteg vett részt.
A kutatók meghatározták a hosszú élettartammal összefüggésbe hozható élelmiszerek körét, és megadták a „legegészségesebb étrendet” a heti adagok tekintetében. Ez a következőket tartalmazta:
-heti 2-3 adag gyümölcs
-napi 2-3 adag zöldség
-heti 3-4 adag hüvelyes
-heti 7 adag dióféle
-heti 2-3 adag hal, és
-heti 14 adag tejtermék (főként teljes zsírtartalmú, de vaj és tejszínhab nélkül).