Amikor a hormonális egészség támogatásáról van szó – vagy bármilyen egészségügyi célról -, gyakran az élelmiszerek kerülnek előtérbe. Az étrendünk ugyanis jelentősen befolyásolja a hormonjainkat, az inzulint, a kortizolt és a reproduktív hormonokat. Emiatt fontos, hogy mérsékeljük azon élelmiszerek fogyasztását, amelyek negatív hatással lehetnek a hormonjaink normális működésére.
A táplálkozás azért befolyásolja a hormonjainkat, mert a bélrendszerrel vannak kapcsolatban. Így a bélmikrobiom egészségének étkezéssel történő támogatásával elősegíthetjük az általános hormonális egészséget is.
A Real Simple szakértők segítségével összeszedte azokat a hormonális egészséget felborító élelmiszereket, amelyeket érdemes elkerülni, vagy legalábbis mértékkel javasolt a fogyasztásuk.
Vörös hús
Mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan vörös húsok összefüggésbe hozhatók az endometriózis – egy magas ösztrogénszint által jellemzett állapot – fokozott kockázatával. Egy 2019-es tanulmányban a kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik naponta több mint két adag vörös húst fogyasztottak, 56%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki endometriózis, mint azoknál, akik hetente kevesebb mint egy adag vörös húst ettek. Úgy gondolják, hogy a vörös hús növeli az ösztrogénszintet és a gyulladást, ami hozzájárul az endometriózis kialakulásához.
Szerencsére a vörös húsnak számos ízletes alternatívája van, beleértve a baromfit és a halat. A bab ízletes és megfizethető opció, különösen, ha hamburgerről vagy rizses ételekről van szó.
Koffeines ételek és italok
A koffein növelheti a kortizol nevű stresszhormont. Mi több, ha lefekvéshez közeli időben fogyasztunk koffeint, az megzavarhatja a minőségi alvást.
A hormonális egészség védelme érdekében azonban nem kell lemondania a napi kávé vagy tea adójáról, csupán törekedjen a mértékletességre. A szakértők szerint nagyjából napi egy-két csésze koffeintartalmú ital fogyasztása az ideális. Mivel a csokoládé és egyes gyógyszerek is tartalmaznak koffeint, így ezekre is érdemes odafigyelni.
Ultra-feldolgozott, magas cukortartalmú élelmiszerek
Az erősen feldolgozott élelmiszerek, különösen a sok cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása negatívan befolyásolhatja a hormonjainkat. Konkrétan a túlzott cukorbevitel bizonyítottan elősegíti az inzulinrezisztenciát. Ez akkor fordul elő, amikor a sejtek rosszul reagálnak az inzulinra, a vércukorszint szabályozásában segítő hormonra. Végül az inzulinrezisztencia növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy kordában tartsuk.
A nagymértékben vagy ultra-feldolgozott élelmiszerek bevitelének korlátozása érdekében, amikor csak lehet, próbáljon meg teljes értékű, csomagolatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerekhez nyúlni. Így, ha valami édesre vágyik, válasszon inkább friss gyümölcsöt vagy egy gyümölcsturmixot.
Tejtermékek
Minden tejtermék természetes módon tartalmaz hormonokat, többek között prolaktint, ösztrogént, progeszteront, kortikoidokat, androgéneket, inzulinszerű növekedési faktor-1-et és prosztaglandinokat. Ezen hormonok extra adagjainak bevitele – akár gyógyszerekből, akár növényekből, akár tejtermékekből – káros biológiai hatásokat okozhat a szakértő szerint.
Alkohol
Az alkohol hatással lehet számos hormonra, beleértve azokat, amelyek a hipotalamuszt és az agyalapi mirigyet érintik. Ezek az összetevők felelősek a kulcsfontosságú reproduktív hormonok, köztük az ösztrogén és a progeszteron termeléséért. Ennek eredményeként a magas alkoholfogyasztás zavarokat okozhat a menstruációs ciklusban, a termékenységben és a libidóban.