ACNEWS

2024. September 23.   |   Tekla napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Válasz a krími támadásra: lőttek a gabonaegyezménynek

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Állítólag nincs összefüggés a híd elleni merénylet, és az idő előtti bejelentés között. Állítólag.
Hirdetés
Ad image

Oroszország nem újítja meg a hétfő éjfélkor lejáró fekete-tengeri orosz-ukrán gabonaegyezményt. Hétfőn leállította részvételét az ENSZ által közvetített, egy éve kötött megállapodásban, amely lehetővé teszi Ukrajna számára a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportot. Mindezt néhány órával azután, hogy egy robbanás kiiktatta a Krímbe vezető orosz hidat, amit Moszkva ukrán tengeri drónok támadásának nevezett.

A Kreml szerint nincs összefüggés a támadás és a gabonaüzlet felfüggesztéséről szóló döntése között – írja a Reuters.

„Valójában a fekete-tengeri megállapodások a mai nappal hatályukat vesztették – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. – Sajnos, ezeknek a megállapodásoknak az Oroszországot érintő részét eddig nem hajtották végre, így a hatálya megszűnt”.

A fekete-tengeri gabonaüzlet Oroszország általi felfüggesztése az egész világon, különösen a legszegényebb országokban, az élelmiszerárak emelkedéséhez vezethet. Ukrajna és Oroszország egyaránt a világ legnagyobb gabona- és egyéb élelmiszerexportőrei közé tartozik.

Putyin a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy felfüggeszti a gabonakereskedésben való részvételt, ugyanakkor azt is mondta, hogy Oroszország visszatérhet a megállapodáshoz, ha teljesítik a saját mezőgazdasági és műtrágyaexportjára vonatkozó könnyebb szabályokra vonatkozó követeléseit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés