Egy nő nemrégiben nagyon rosszul lett, miután lassú tűzön vegán pörköltet készített. Anne Sullivan talált egy fehérbabos receptet, és szorgalmasan követte az összes utasítást – beleértve a bab előzetes beáztatását, majd egész nap párolni hagyta.
Hét órával később azonban a bab még mindig ugyanolyan méretű volt. Anne mégis magával vitt egy tálnyit a munkahelyére, és megette, annak ellenére, hogy a bab kemény és rágós volt. Nem sokkal később nagyon szédülni kezdett és hányingere lett. Még a főnöke is hazaküldte, olyan rosszul nézett ki – írja a Mirror.
A nap folyamán kezdte kicsit jobban érezni magát, és másnapra újra felszolgálta a pörköltet, ezúttal a párjának is adott belőle. Az étkezés felénél megálltak, ugyanis újra jelentkeztek a tünetek.
A nő annak ellenére, hogy a babot előzetesen beáztatta, és órákig párolta, szörnyű hibát követett el. A természetben előforduló, fitohaemagglutinin nevű méreganyag a szokásosnál is erősebb lett, és olyan tüneteket okozott, mint a hasmenés, szédülés és hányinger.
Anne hibája az volt, hogy nem forralta fel a babot. Azt kellett volna tennie, hogy öt órán át áztatja a babot, majd lecsöpögtetve, leöblítve tíz percig forralja. Azzal, hogy lassú tűzön készítette el, valójában megnövelte a méreganyagszintet. „Fogalmam sem volt róla – azt hiszem, a legtöbb ember azt feltételezi, hogy a bab megfő a lassú tűzön. Úgy tűnik, a legtöbb recept azt feltételezi, hogy konzervbabot használunk, ami teljesen megfőtt.”