ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nem várt fordulat: befejezné a háborút Ukrajna új elnökjelöltje

Olekszij Aszterovics a legnépszerűbb ukrán politikus a békében gondolkodik Fotó: Twitter
Olekszij Aszterovics a legnépszerűbb ukrán politikus a békében gondolkodik Fotó: Twitter
Olekszij Aresztovics indul az ukrán elnökválasztáson, ha nyer, véget vet a háborúnak, a Krím-félsziget és a Donbász elvesztése árán is.
Hirdetés
Ad image

A népszerű ukrán politikus, Olekszij Aresztovics a közelmúltban jelentette be, hogy indulni kíván a jövő márciusban esedékes elnökválasztásokon Ukrajnában. És ha megnyeri, akkor befejezi az oroszokkal vívott háborút. Ugyanis szerinte nincs esély a győzelemre, az emberek pedig belefáradtak a harcokba. De ki is ez az ukrán politikus, aki szembe megy Zelenszkijjel, és mindennel, amit ő képvisel? A Meduza szerint Olekszij Aresztovics a háború kitörése, 2022 februárja óta Ukrajna egyik legismertebb politikusává nőtte ki magát. Egészen idén januárig az Ukrán Elnöki Hivatal kommunikációs tanácsadója volt – írta a privatbankar.hu.

Korrupcióval vádolja Zelenszkijt

Szerinte azért csapódott egy orosz rakéta egy lakóházba a közép-ukrajnai Dnyipróban, mert azt az ukrán légvédelem lelőtte. Olekszij ezután lemondott a posztjáról az őt ért heves kritikák miatt. De csatlakozott az ukrán ellenzékhez, és egyre élesebben bírálja Zelenszkijt és annak körét. Az ellenzéki politikus most a Meduza orosz független portálnak adott interjúban elmondta: az elnökválasztást inkább előbb, mint utóbb meg kell tartani. Hogy miért? Mert az elnökválasztás Ukrajnában érzelmi kérdés is. A társadalom a hatalom elbitorlásának tartaná a halasztást. Illetve  Oroszországban, az Európai Unióban át az Egyesült Államokban is tartanak választásokat.

Olekszij utalt arra, hogy rossz irányba megy az ország, a fronton kudarcokat szenvedett el Ukrajna. Zelenszkijt a korrupció terjesztésével, monopóliumok építésével és a demokrácia lezüllesztésével vádolja. És kritizálja amiatt is, mert üldözi az orosz és más idegennyelv használatát. Mint mondta, társaival a szabadságért harcol, és nem szeretné, ha a jelenlegi ukrán vezetés Putyin Oroszországává változtatná Ukrajnát.

Fel kell adni a Krím-félszigetet

Olekszij szerint az ukrán ellentámadás sikertelenségéért is jelentős részben Zelenszkij a felelős. Aki nem hajlandó az oroszokkal tárgyalni a békéről sem. Olekszij viszont úgy véli, hogy Ukrajnának egy időre le kell mondania az orosz csapatok által elfoglalt Krím-félszigetről és a Donbaszról.

„Ez egy ideiglenes döntés. Meg fogjuk várni, amíg Putyin távozik a hatalomból, és ha majd lesz egy új orosz vezető, akkor visszatérünk a megszállt területek kérdésére” – nyilatkozta Olekszij. Szerinte Oroszországban csak Putyin és szűk köre akar háborút. A többiek képesek lennének belátni, hogy Oroszország a civilizált Nyugat része. Ők vissza akarnak térni a régi életükhöz, nem akarnak szankciókat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés