ACNEWS

Okozhat-e rákot a forró ital?

Pixabay
Pixabay
Eltekintve attól, hogy milyen komoly következményei lehetnek annak, ha azt valaki véletlenül magára önti a forró kávét, más komoly következményei is lehetnek, ha nem hagyja egy kicsit kihűlni.
Hirdetés
Ad image

Eltekintve attól, hogy milyen komoly következményei lehetnek annak, ha azt valaki véletlenül magára önti  a forró kávét, más komoly következményei is lehetnek, ha nem hagyja egy kicsit kihűlni.

Korábbi kutatások már vizsgálták, hogy a nagyon forró italok fogyasztása összefüggésbe hozható-e a nyelőcsőrákkal. Az üzletekben, ahol elvitelre szolgálnak ki kávét, azt általában 93 °C-on adják oda, és nem öntenek hozzá egy ki tejet. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a nagyon forró italok ivása vagy a nagyon forró ételek fogyasztása károsíthatja a nyelőcsövet. A kockázat a laphámsejtes karcinómához kapcsolódik, amely a rák egy fajtája, s amely a nyelőcső felső végén fordul elő.

Egy új tanulmány az iráni teafogyasztókat vizsgálta. Megállapították, hogy a nyelőcsőrák kockázata viszonylag alacsony, függetlenül attól, hogy forrón isznak-e vagy sem. Bár az iráni tanulmányban például 2,4-szeresére nőtt a kockázat azok körében, akik rendszeresen 75 fokos italt ittak, ám még ez az emelkedés is észszerűen alacsony kockázat. „100 000-ből 5,5 embernél diagnosztizálnak bármilyen típusú nyelőcsőrákot, tehát ez még mindig meglehetősen ritka” – mondja Julie Thompson kutató.

Ugyanakkor hasznos tisztában lenni a nyelőcsőrák tüneteivel, mivel jobban kezelhető, ha korai stádiumban észlelik. „Előfordulhat, hogy nem okoz tünetet mindaddig, amíg nem akadályozza a táplálék és a folyadékok áthaladását a nyelőcsőben, vagy nem teszi fájdalmassá a nyelést – mondja Thompson. Az embereknek más tüneteik is lehetnek, például fulladás, hányás, köhögés, megmagyarázhatatlan mellkasi fertőzések vagy rekedt hang, de kulcsfontosságú, hogy minden nyelési problémát jelentsenek a háziorvosnak.”

Nem minden nyelési problémákval küzdő embernek van nyelőcsőrákja, de fontos, hogy akiknél igen, azt hamarabb diagnosztizálják, mivel ez segíthet a hatékony kezelésben. 

Ami a megelőzést illeti, nincsenek pontosan meghatározott szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen hőmérséklet növeli az italok kockázati tényezőjét – de ha gyakran iszik kávét vagy teát tej nélkül, célszerű egy korty hideg vizet önteni hozzá, vagy megvárni, amíg lehűl – írja a theguardian.com

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés