ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kiakadt az unió Orbán levelétől

Orban Viktor. Fotó: MTI-Máthé-Zoltán
Orban Viktor. Fotó: MTI-Máthé-Zoltán
Legyünk pontosak: Orbán brutális Putyin-levelet írt. Ez a címe a német Bild ma megjelent írásának. Ilyen kis országot Európában aligha gyűlöltek még ennyire az elmúlt századokban.
Hirdetés
Ad image

Idézzük az írást, kommentár nélkül.

„Átállt a másik oldalra? Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke néhány hete találkozott a Kreml despotájával, Putyinnal, és most az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás megszüntetéséről akar tárgyalni.

Ha Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek igaza van, az EU-nak meg kellene fontolnia, hogy Ukrajnát végül is cserbenhagyja.

Ez derül ki abból a levélből, amelyet [Orbán] Charles Michelnek, az EU Tanácsának elnökének írt néhány nappal a Vlagyimir Putyin Kreml-despotával való [pekingi] személyes találkozója után.  

A levél szerint az EU 27 állam- és kormányfőjének december közepén tartandó csúcstalálkozóján „stratégiai megbeszélést” kellene folytatnia Ukrajna további támogatásáról. A vita alapját annak a kérdésnek kell képeznie, hogy reális-e még az EU azon célja, hogy Ukrajna győzelmet arasson az Oroszország felett, elérve az alapvető politikai változásokat is.

Orbán Viktor arra utal, hogy a [szükséges] alapvető vita nélkül Magyarország blokkolni fog minden Ukrajnának szánt uniós támogatást, és az ország jövőbeli uniós csatlakozását. A levélben, amelyet Brüsszelben az uniós partnerországoknak is eljuttattak, az is szerepel, hogy addig kizárt a megállapodás az Oroszország elleni további szankciókról is.

Egyszerűbben fogalmazva: Orbán Viktor, akit régóta Putyin-pártinak tartanak, már nem bízik abban, hogy Ukrajna katonai sikereket ér el  – és ezért inkább ellopakodna. Magyarország (Ausztriához hasonlóan) továbbra is Oroszországtól szerzi be a gázt, sőt, a háború közepette új szállítási szerződéseket kötött.

Orbán legújabb érve: az Egyesült Államok, szerinte, széthulló szolidaritása. Az USA a pártvita miatt nem biztos, hogy folytatni tudja a finanszírozást. Európának meg kellene vitatnia, hogy ezután is támogatja-e Ukrajnát.

A levél diplomáciai körökben komoly indulatokat váltott ki. Még „zsarolásról” is beszélnek.

Orbán Viktor célja az is, hogy felszabaduljon az országa számára befagyasztott több mint 13 milliárd eurós uniós támogatás. Mintegy egy évvel ezelőtt az EU Bizottsága bejelentette, hogy csak akkor adja ki a forrásokat, ha Orbán jobboldali nacionalista kormánya maradéktalanul végrehajtja a jogállamiság betartására tett ígéreteit. Budapest és Brüsszel nagyon eltérően ítéli meg a helyzetet.

Most Orbán „új nyomásgyakorló eszközök” után kutat – hallja diplomáciai körökből a BILD. A kormányfők között azonban [Orbán] „jelenleg nagyon elszigetelt”. És: szavai nem mindig felelnek meg a tetteinek. Hiszen korábban ő is támogatta az Oroszország elleni szankciókat.

Orbán teljesen melléfog, amikor azt állítja, hogy a szankcióknak és az európai segélyeknek nem volt hatása. Éppen ellenkezőleg: „mindkét elem nélkül Oroszország sokkal erősebb helyzetben lenne. Ezért is olyan fontos, hogy továbbra is hosszú távú támogatást nyújtsunk Ukrajnának” – mondta korábban.

Robbanásveszély: az uniós államok nagy többsége valóban messzemenő döntéseket akar hozni Ukrajna javára a decemberi csúcstalálkozón.  Beleértve az uniós csatlakozási tárgyalások esetleges elindítását és a további pénzügyi támogatásokat 2027-ig. A döntésnek azonban egyhangúnak kell lennie. Magyarország pókerezése tehát kifizetődhet.

Háttér: Brüsszel 85 milliárd euróval támogatta Ukrajnát a közel 21 hónappal ezelőtti orosz invázió óta. Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke azt javasolta, hogy az uniós csatlakozni kívánó ország 2027 végéig további 50 milliárd eurót kapjon.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés