ACNEWS

Spanyolország nyög a hőségtől: 29,9 fokot mértek decemberben

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Új decemberi rekordot, 29,9 Celsius-fokot mértek kedden a dél-spanyolországi Malagában. Az értékek nem sokkal karácsony előtt már egy forró nyári (értelemszerűen 30 fokos) nappal voltak határosak.
Hirdetés
Ad image

Miközben az Egyesült Arab Emírségekben az éghajlatváltozás elleni küzdelemről vitatkoztak, a globális felmelegedés következményei már jól láthatóak világszerte. Közelítve a 30 fokhoz, nem kevesebb, mint 4,8 fokkal haladták meg a korábbi szélsőséget a malagai repülőtér mérési pontján.

Amint azt a spanyol nemzeti meteorológiai szolgálat, az Aemet kifejti, az időjárás változás, a hőmérséklet emelkedés máshol is megfigyelhető a világban. Az elmúlt tíz évben a hőhullámok száma például Spanyolországban megháromszorozódott. Spanyolország korábbi decemberi maximumhőmérséklete 29,4 fok volt, ezt 2010-ben Granadában mérték.

Európában jelenleg két részre oszlik a hőmérséklet változás – nagy részén az átlagosnál melegebb, míg Skandináviában és Oroszországban a megszokottnál hidegebb van, de globálisan még mindig jelentős melegedés figyelhető meg a bolygón. 

A világ szinte minden régiójában jelenleg jóval átlag feletti a hőmérséklet. Ez az éves mérlegben is meg fog jelenni: amint azt az EU Copernicus klímavédelmi szolgálata a múlt héten egyértelművé tette, 2023 lesz a legmelegebb év a rekordok kezdete óta. Az érték jelenleg 1,34 fokkal haladja meg az iparosodás előtti 1850 és 1900 közötti évek átlagát – írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés