ACNEWS

Őrjöngenek a német gazdák: Ukrajnának mindent, nekik semmit

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Történelmi mélységponton jár német kormány népszerűsége, tovább tüntetnek a gazdák a szövetségi kormány támogatáscsökkentései ellen.
Hirdetés
Ad image

Mivel a baloldali koalíció a mezőgazdaságot bünteti, a héten a német gazdák országszerte tovább folytatják tiltakozásukat December vége óta folyamatosan tüntetnek Berlin utcáin a gazdák, akik több ezer traktor dübörgésével és az autópályák lezárásával jelzik felháborodásukat. Ennek egyik oka, hogy a kormányzat a legfrissebb finanszírozási tervben ismét életbe léptette az öt évvel ezelőtt felfüggesztett kölcsönfelvételi limitet. A vg.hu cikke szerint Scholz ennek ellenére hangsúlyozta, amennyiben kiemelt projektjeinek, például Ukrajna támogatásának pénzügyi háttere veszélybe kerül, ismét felfüggeszthetik a plafont, hogy eleget tudjanak tenni vállalásaiknak.

A német gazdaság kilátásairól Christian Lindner, az ország pénzügyminisztere a Davosi Világgazdasági Fórum záró panelbeszélgetésén leszögezte: az elmúlt év a történelmi sokkokról szólt, ennek ellenére a német gazdaság ellenállónak bizonyult, és mindössze 0,3 százalékkal zsugorodott 2023-ban. Lindner szerint az energiapiac tavaly valósággal feje tetejére állt az országban. Gyakorlatilag újra kellett építeni a teljes energiaellátási láncot az Oroszország elleni szankciók életbe lépése nyomán, így a gazdaság lendületének ilyen kis mértékű megtörése már magában sikernek tekinthető. 

A Scholz-kormány idei költségvetése a társadalmi egyenlőségre és a demokrácia erősítésére koncentrál majd. A tüntető gazdák követelései és a megugró rezsiköltségek ezeknél kevesebbet nyomnak csak a latba. A 2024-es német költségvetés a környezetszennyező iparágak megsarcolásával egy időben kiemelten támogatja majd a társadalmi egyenlőséget, a klímavédelmi törekvéseket, a demokrácia megerősítését és a nemzetközi egység fokozását és a gazdaságot adókedvezményeken keresztüli serkenti. A zöld-költségvetés nyomán azonban megdrágulnak majd a repülőjegyek és a rezsiköltségek is.

A kormány ezt követően tavaly év végén azzal állt elő, hogy 17 milliárd euróval csökkentette a költségvetés idei keretét. Ezzel drasztikusan megnyirbálta a mezőgazdaság támogatásait és extra terheket rótt ki a környezetszennyezőnek bélyegzett ágazatokra. Mindez tömegtüntetések kirobbanását okozta, de a német kormány ebben a kérdésben eddig többnyire hajthatatlannak bizonyult. 

 

 

 

  

  

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés