ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Izraeli katonák lőttek fejbe egy amerikai tinédzsert

Fotó: Képernyőkép / Youtube
Fotó: Képernyőkép / Youtube
Halálos fejlövést adtak le egy 17 éves palesztin-amerikai srácra az izraeli erők Ciszjordániában. Az incidens körülményeit még vizsgálják.
Hirdetés
Ad image

Tawfiq Ajjaq Gretna városában született és nőtt fel, a Mississippi folyó túloldalán, New Orleanstól nem messze. Szülei elmondták, hogy tavaly vitték őt és négy testvérét a palesztin al-Mazra’a ash-Sharqiya városba, hogy újra kapcsolatba kerüljenek palesztin örökségükkel.

A WAFA, a Palesztin Nemzeti Hatóság hivatalos hírügynöksége jelentette, hogy a tinédzsert fejbe lőtték, és meghalt. Családja megerősítette halálát újságíróknak – írja a New York Post.

A szombati temetésen több száz palesztin férfi csatlakozott a falu utcáin a tinédzser holttestének búcsúztatásához.

A fiú apja, Hassan Zeben újságíróknak nyilatkozva elítélte az izraeli háborút, és felháborodását fejezte ki a palesztin civilekre gyakorolt hatása miatt.

„Jöjjenek ide a helyszínre, és nézzék meg, mi folyik itt. Jöjjenek ide, és tapasztalják meg. Nézzék meg a saját szemükkel, milyen életet élünk itt, milyen nyomásnak tesznek ki minket” – mondta a gyászoló apa.

A külügyminisztérium megerősítette, hogy egy amerikai állampolgár meghalt. De további kommentárt nem kívánt adni, mondván: „Dolgozunk az incidens körülményeinek megértésén, és további információkat kértünk az izraeli kormánytól”.

A Post megkereste a külügyminisztériumot további részletekért, de még nem kapott visszajelzést.

A lövöldözésről pénteken megkérdezett John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy a Fehér Ház „komolyan aggódik” a tinédzser haláláról szóló jelentések miatt. De hozzátette, hogy a lövöldözés pontos körülményei még nem ismertek.

„Az információk jelenleg szűkösek. Nincs tökéletes kontextusunk arról, hogy pontosan mi történt itt” – mondta Kirby és ígéretet tett arra, hogy az amerikai tisztviselők folyamatos kapcsolatban lesznek regionális kollégáikkal, hogy további információkhoz jussanak.

Az izraeli rendőrségi pénteki közleményében azt írta: „Egy incidensről érkezett jelentés, egy lőfegyver elsütéséről. Amelyben állítólag egy szolgálaton kívüli rendfenntartó tiszt, egy katona és egy civil érintett.” Hogy a katona lőtt –

A lőfegyver elsütése „egy vélt fenyegetés ellen irányult”, amely során – a rendőrségi közlemény szerint – palesztinok köveket dobáltak az autópálya széléről. Az izraeli védelmi erők azt nyilatkozták a CBS-nek, hogy „az állítás, miszerint a katona lőtte le a palesztint, felülvizsgálat alatt áll”.

Izrael elutasította az Egyesült Államok felhívásait, hogy mérsékelje a palesztinok által birtokolt területek könyörtelen bombázását, amely október 7-én kezdődött, miután a Hamász meglepetésszerű rakétatámadást intézett az ország ellen, amelyben 1200 izraeli, köztük sok civil halt meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés