ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Putyin brutális döntést hozott Navalnij börtönőrének sorsáról

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A bebörtönzött Kreml-kritikus Alekszej Navalnij halála után Vlagyimir Putyin orosz elnök több börtöntisztet léptetett elő.
Hirdetés
Ad image

Tábornokká nevezte ki Navalnij börtönigazgatóját. Az ellenzéki ikon támogatói körében hatalmas a felháborodás.

Alig néhány nap telt el azóta, hogy váratlanul elhunyt a leghíresebb Kreml-kritikus, Alekszej Navalnij. A hír megjelenése óta számos nyugati ország a Kremlt hibáztatja az ellenzéki személyiség haláláért. Vlagyimir Putyin még nem kommentálta nyilvánosan Navalnij halálát. A színfalak mögött hozott döntésével azonban éles kritikákat váltott ki.

Mert hétfőn Putyin a belügyminisztérium vezérezredesévé léptette elő a FSIN börtönhatóság helyettes vezetőjét, Valerij Bojarinyevet. Ez az orosz média által közzétett elnöki rendelet szerint történt.

Ez a gesztus nagy felháborodást váltott ki Navalnij támogatói körében. „Bojarinyev személyesen felelős Navalnij megkínzásáért” – írta Telegram-csatornáján Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alap igazgatója. „Ezt úgy kell érteni, hogy Putyin nyílt jutalma Navalnij megkínzásáért és meggyilkolásáért”.

Bojarinyev volt az, aki 2023 júliusában elrendelte, hogy Navalnij ne vásárolhasson élelmiszert és napi szükségleteket a börtönboltban. A foglyok általában ott egészíthetik ki fejadagjukat. Támogatói akkor azt mondták, hogy ez a lépés újabb bizonyítéka az ellenzéki politikus elleni zaklatásnak.

Navalnij állítólag pénteken esett össze a szibériai fogvatartási központ börtönudvarán séta közben. A börtönhatóság szerint valószínűleg vérrög okozta hirtelen halálát. Holtteste azonban még legalább 14 napig zár alatt marad. Navalnij csapata gyilkossággal vádolja a Kremlt.  

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés