ACNEWS

Az oroszoknak háromszor több a lőszerük, mint a NATO-nak

Illusztráció. Fotó: Pexels
Illusztráció. Fotó: Pexels
Oroszországnak kulcsfontosságú előnye van a még ebben az évben sorra kerülő ukrajnai orosz offenzíva előtt.
Hirdetés
Ad image

Oroszország havonta mintegy 250 000 tüzérségi lőszert, azaz évente mintegy 3 millió darabot gyárt. Az Egyesült Államok és Európa (NATO) együttesen csak körülbelül 1,2 millió lőszert tud előállítani évente, hogy Kijevbe küldhesse.

Az amerikai hadsereg azt a célt tűzte ki, hogy 2025 végére havi 100 000 lövedéket állít elő. Ez kevesebb mint a fele az orosz havi termelésnek. De még ez a szám is elérhetetlenné vált, mivel a Kongresszusban elakadt a 60 milliárd dolláros Ukrajna-finanszírozás.

„Amiben most vagyunk, az egy termelési háború” – mondta egy magas rangú NATO-tisztviselő a CNN-nek. „Az ukrajnai kimenetel attól függ, hogy az egyes felek mennyire vannak felszerelve a háború lefolytatására”.

Oroszország jelenleg naponta mintegy 10 000 lövedéket lő ki, míg az ukrán fél csak napi 2000-et. A 960 kilométeres front mentén egyes helyeken rosszabb az arány.

Az Ukrajna felfegyverzésére szánt amerikai pénzek is elfogytak. Eközben Oroszország nemrég elfoglalta az ukrajnai Avdijivka városát, és széles körben úgy tekintik, hogy a csatatéren Oroszországé a kezdeményezés. Ukrajna nem csak a lőszer-, hanem a frontvonalakon egyre nagyobb létszámhiánnyal is küzd.

Az USA és szövetségesei számos rendkívül kifinomult rendszert adtak Ukrajnának, köztük az M-1 Abrams harckocsit és hamarosan az F-16-os vadászgépeket. Katonai elemzők szerint azonban a háborút valószínűleg az alapján fogják megnyerni vagy elveszíteni, hogy ki lövi ki a legtöbb tüzérségi lövedéket.

Oroszország a NATO-tisztviselő szerint a tüzérségi gyárakat éjjel-nappal, 12 órás váltott műszakokban működteti. Jelenleg mintegy 3,5 millió orosz dolgozik a védelmi szektorban, szemben a háború előtti 2-2,5 millióval. Oroszország lőszert is importál. Irán tavaly legalább 300 000 tüzérségi lövedéket küldött, Észak-Korea pedig legalább 6700 lőszerkonténert szállított, amelyekben több millió lövedék volt.

Az európai nemzetek megpróbálják pótolni a hiányt. Egy német védelmi vállalat a múlt hónapban bejelentette, hogy lőszergyárat tervez nyitni Ukrajnában. Ez állítása szerint évente több százezer 155 mm-es kaliberű lövedéket fog gyártani. Németországban ugyanez a vállalat egy új gyár alapkőletételét kezdte meg, amely várhatóan végül évente mintegy 200 000 tüzérségi lövedéket fog gyártani.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés