Történelmi pillanatnak lehettek tanúi a sajtok szerelmesei Olaszországban. Felbontották a világ valaha volt legrégebbi, még fogyasztható Parmigiano Reggiano sajtját, amely 27 évig és 3 napig érlelődött. A különleges, 36 kilogrammos sajtkorongot 1998-ban Romano Camorani készítette.
A parmezán a sajt szülőföldjeként ismertté vált Poviglio kisvárosában készült. Mestere napjainkban már nem dolgozik aktívan, de a történelmi darabot több mint két évtizeden át gondosan őrizte – szinte gyermekeként vigyázott rá. „Szerintem akár 30 évet is kibírt volna” – nyilatkozta büszkén a férfi.
A nem mindennapi sajtot ünnepélyek keretek között, vasárnap szelték fel Nicola Bertinelli, a Parmigiano Reggiano Konzorcium jelnöke elenlétében.
Bertinelli „a természet valódi ékkövének” nevezte a sajtot, amely bizonyítja, hogy adalékanyagok nélkül is lehet rendkívül tartós és ízletes egy élelmiszer.
A sajtból körülbelül hét kilót a helyszínen, balzsamecettel tálalva fogyasztották el. Az ízekről a sajtmester úgy nyilatkozott: „Egyszerűen lenyűgöző volt.” A megmaradt részt akár szeletekben, akár egészben is értékesíthetik, becsült értéke pedig meghaladja a 20 ezer eurót (átszámítva 8 millió forintot). Bár célpiacként a legtöbben Japánt javasolták, Camorani inkább helyben tartaná a különlegességet.
A rekord azonban nem marad sokáig döntetlenül. Az olasz parmezángyártók már tudnak egy ennél is hosszabb ideig érlelt sajtról, amely megdönti egy amerikai cheddar 28 éves érlelési rekordját. Az azonban, hogy hol őrzik, szigorúan titkos.
(via)