ACNEWS

2024. September 14.   |   Roxána, Szeréna napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Meghalt a fuldokló beteg, roma származása miatt bántották a mentők

Fotó: OMSZ
Fotó: OMSZ
A sofőr és a szakápoló bántalmazta a neve alapján romának hitt, fuldokló beteget Lajosmizsén, aki ezután a mentőautóban meghalt.
Hirdetés
Ad image

Meghalt a fuldokló beteg, akit a vád szerint a roma származása miatt bántalmazott az Országos Mentőszolgálat mentőautójában a sofőr és a szakápoló Lajosmizsén. A vádirat szerint az életmentésére, a betegek segítésére felesküdött sofőr és a szakápoló már a kivonulás közben beszélte ezt meg. A szegénysoron lakó L. Pista bácsi gyerekkora óta tüdőbeteg volt. Emiatt fulladt, szenvedve kapkodta a levegőt. Akkor is, amikor a mentőautóban egy hordszékbe ültették. Hogy a mentősök a megegyezés szerint bántalmazhassák őt, a szakápoló szándékosan nem csatolta be a beteg biztonsági övét. Pedig ez a kötelessége lett volna.

Indokolatlanul vészfékezett

 „A vádirat szerint az előzetes megbeszélésnek megfelelően a sofőr jobbra-balra cikázva vezetett. Semmilyen forgalmi ok nem indokolta, se azt, hogy vészfékezzen. Mégis ezt tette. Így a magatehetetlen beteg az ülésből előre zuhant – nyilatkozta az AcNews-nak Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség szóvivője. – Emiatt a beteg emiatt nyolc napon belüli sérüléseket szenvedett. Amikor a mentők észlelték, hogy a sértett előre zuhant, megálltak, ellátták a fejsérülését. Majd amikor észlelték az állapotromlását, rohamkocsit hívtak, és megkezdték az újraélesztést. Azonban a beteg meghalt.”

2 gyereke, 5 unokája gyászolja

L. István nővéréhez két órával később, hajnali fél 3-kor zörögtek be a kecskeméti rendőrök. Közölték vele, hogy a testvére meghalt. Az asszony a tragédia hírére sikoltott egyet és elájult.

Az ügyészség szerint a sértett halálát nem az előre zuhanás okozta, hanem a betegsége, ami miatt a mentőket kihívták. A vádlottak a Kecskeméti Járásbíróság előkészítő ülésén nem ismerték el a bűnösségüket. Sem akkor, sem a nyomozás során nem tettek vallomást. Mivel a mentősök a bántalmazást közfeladatot ellátó személyként közösség tagja ellen, védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen személy ellen követték el, őket a Kecskeméti Járásbíróság 7 év szabadságvesztésre ítélheti. L. Istvánt két gyermeke és 5 unokája gyászolja.

Az AcNews az alábbi kérdéseket küldte el Győrfi Pálnak:  

  1. Hogy fordulhatott elő, hogy az életmentésre felesküdött mentősök rasszista indítékkal bántalmazzák a beteget?
  2. Végeznek-e pszichológiai alkalmassági vizsgálatot az OMSZ-hoz jelentkezőknél?
  3. Hogyan gondoskodik az OMSZ arról, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő többet?

Az Országos Mentőszolgálat egyelőre hallgat, amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés