ACNEWS

A béke lett az Év szava a közmédiában

A béke kifejezést szavazta meg az Év szavának a közmédia Montágh Testülete.

Hirdetés
Ad image

A béke kifejezést szavazta meg az Év szavának a közmédia Montágh Testülete.

Bár a magyar nyelv gazdag szókincsével rendkívül árnyaltan fejezhetjük ki gondolatainkat, a Montágh Testület az Év szava megválasztásával arra törekszik, hogy minden évben kijelölje azt az egy szót, amely leginkább visszatükrözi az adott év meghatározó eseményeit és kihívásait – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája pénteken az MTI-vel.
    

Az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület indoklása szerint Babits Mihály szavai – „Ó béke! béke!/legyen béke már/Legyen vége már!” – több mint száz év távolából 2022-ben különösen aktuálissá váltak és imádságként fogalmazódnak meg. A béke mellett a remény és a hit kifejezés kapta a legtöbb szavazatot.
    Mint írták, a béke jelentése a magyar nyelv értelmező szótára szerint „az a viszony, illetve állapot, amely két vagy több olyan állam, nép között áll fenn, amelyek nincsenek háborúban egymással”. Emellett „valamely ország, nép, társadalom tagjai, csoportjai, osztályai közt nyugalmas állapot, békés viszonyok, egyetértés, amelyet nem zavar meg viszálykodás, politikai, társadalmi harc, ellenségeskedés”. Továbbá „valakinek, valaminek nyugodt, csendes, zavartalan (lelki-) állapota; a test vagy a lélek, a kedély, a lelkiismeret nyugalma, egyensúlya; békesség, zavartalanság, bántatlanság”.
    

A Montágh Testület a közmédia tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző testülete, amelynek kiemelt feladata az anyanyelvi és a viselkedéskultúra ápolása, ezáltal a kulturális értékőrzés, valamint értékteremtés támogatása.

MTI
    

Az Év szavát 2020-tól minden év decemberében hirdeti ki a közmédia a Montágh Testület tagjai szavazata alapján. 2020-ban az „egymás”, tavaly a „család” kifejezést választották a tagok.
 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés