ACNEWS

A brit királyi koronázás menetrendje

Károly és hitvese, Kamilla koronázása szombaton lesz. /Fotó:Youtube
Károly és hitvese, Kamilla koronázása szombaton lesz. /Fotó:Youtube
Így zajlik majd III. Károly király koronázása. Tudd, hogy mikor kell a tévé elé ülnöd.
Hirdetés
Ad image

Május 6-án a világ Londonra figyel. Az új királyt, III. Károlyt hivatalosan is megkoronázzák. Semmit sem bíznak a véletlenre.

Hogy pontosan tudd, mikor kell a tévé elé ülnöd, íme a pontos menetrend – magyar idő szerint.

8.30-tól 11.45-ig

Az államfők és királyi családtagok a Westminster-apátság felé tartanak. A mintegy 2 000 díszvendég között brit politikusok és volt miniszterelnökök is szerepelnek. A svájci elnök, Alain Berset (51) feleségével utazik Londonba. Joe Biden amerikai elnököt felesége, a First Lady Jill Biden képviseli majd. A bejelentett külföldi állami vendégek között van még Emmanuel Macron francia elnök, Frank-Walter Steinmeier német elnök és Ursula von der Leyen , az Európai Bizottság elnöke. Jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is. A vendégek között van Camilla királynő egykori férje, Andrew Parker Bowles (83) is, aki 1953-ban részt vett II. Erzsébet koronázásán is.

11.20 óra

A menet III. Károly királlyal és királyi feleségével, Camillával elindul a Buckingham-palotából a Westminster-apátság felé. A királyi pár a „gyémántjubileumi állami kocsiban” ül, és a Trafalgar téren, a Whitehallon át, a Parlament utcán keresztül, majd onnan az apátság felé halad.

12 óra

Károly király és Camilla királyi hitves megérkezik a templomhoz, a durhami püspök és a bathi és wells-i püspök  kíséretében. Ők a püspöki asszisztensek történelmi szerepét töltik be. A szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház szellemi vezetője vezeti.

13 óra

Megkezdődik a koronázás. A canterburyi érsek szent olajat önt a koronázási kanálra, és megkeni vele Károly király kezét, fejét és mellkasát. Ezután a királynak átadják a jelvényeket: két jogart, a gömböt és a gyűrűket. Ezután az érsek leveszi az oltárról a Szent Edward koronát, Károly fejére helyezi, és a jelenlévők felkiáltanak: „Isten óvja a királyt”. Amikor az új királyt megkoronázzák, az egész országban megszólalnak a templomi harangok, és a londoni Towerben 62 ágyúszóval tisztelegnek. Ezt követően Camillát is megkoronázzák. Ő viseli majd a 2200 gyémántos Mária királyné koronát, a jogart és a gyűrűt.

14 óra

A szertartás véget ér, és Károly és Camilla ismét felszállnak a hat ló által húzott háromtonnás hintóra, és a körmenet útvonalán elindulnak vissza a palotába. A jármű és kísérete 30 percig lesz úton.

14.45 óra

Királyi tiszteletadás a palota kertjében. A Buckingham-palota nyugati teraszán Károly királyt és Camilla királyi hitvest a királyi ház személyzete királyi tisztelgéssel és az „Isten óvja a királyt” háromszoros éljenzésével fogadja.

15.15 óra

A pillanat, amelyre minden jelenlévő rajongó várt: A királyi család – Harry herceg és András herceg nélkül – megjelenik a Buckingham-palota erkélyén. A királyi haditengerészet és a királyi légierő 60 repülőgépéből álló százada repül a palota fölé.

Vasárnap, 2023. május 7.

A koronázás másnapján az egész ország összegyűlik a „koronázási nagy ebédre”. Minden angolt meghívnak, hogy jöjjön össze a Koronázási Nagy Ebédre. Teapartikat, utcabálokat és egyéb rendezvényeket terveznek. A középpontban a különleges koronázási quiche ( pite) áll majd, amelyet az egész országban meg lehet vásárolni.

19 óra

Megkezdődik a nagy koronázási koncert. Többek között a Take That, Katy Perry, Andrea Bocelli és Lionel Richie  is színpadra lép. ( forrás: Bild)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés