ACNEWS

A britek újból az unióról álmodoznak

Hirdetés
Ad image

Az Egyesült királyságban már az emberek 61 százaléka újra belépne az EU-ba. De egyhamar nem fognak visszakerülni.

Egyre több brit bánja, hogy kilépett az EU-ból. Az Omnisis piackutató intézet legfrissebb felmérése szerint 61 százalékuk szeretne újra csatlakozni az unióhoz. Ez négy százalékkal több, mint az egy héttel ezelőtti legutóbbi felmérésben. A britek 2016-ban alig 52 százalékos többséggel döntöttek a Brexit mellett.

A Brexit az ország számos strukturális problémáját súlyosbította. Ezek közé tartozik az emberek nagymértékű elvándorlása, a beruházások csökkenése és a külkereskedelem akadályainak növekedése. Ina Habermann, a Bázeli Egyetem brit szakértője elmondta, hogy az annyira remélt nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodások eddig nem jöttek létre.

„Sok embernek el kell döntenie, hogy eszik-e vagy fűt” – mondta a Blick.ch-nak.

A kormány a napokban közölte, hogy 130 millió fontot utalt át „hideg időjárási támogatásként” ötmillió angliai és walesi háztartásnak a tél folyamán. Az infláció februárban 10,4 százalék volt – magasabb, mint bárhol máshol Nyugat-Európában.

Az NHS egészségügyi rendszerében is kaotikus állapotok uralkodnak.

„Az NHS sok helyen az összeomlás szélén áll. Megbetegedések és halálesetek történnek, részben azért, mert nem jönnek a mentők, vagy a betegeknek sok órát kell várakoznia” – mondta Habermann.

Miután a Covid egy időre elfedte a Brexit következményeit, azok most az ukrajnai háborúval kétszeres erővel jelentkeznek.

„A lakosság felismerte, hogy a Brexithez kapcsolódó ígéretek nem fognak teljesülni, legalábbis rövid- és középtávon” – fejtette ki a Bázeli Egyetem szakértője, majd azt is elárulta, hogy a Brexit mozgatórugói – köztük Boris Johnson volt miniszterelnök – politikai alkalmatlanságukkal és helytelen viselkedésükkel lejáratták magukat.

A legutóbbi szavazás után Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, aki az EU Parlament Brexit főtárgyalója is volt, a Twitteren gúnyolódott.

„Lenyűgöző eredmény… és nagyon jól jelzi az ország hangulatát. A Brexit mindenkit cserbenhagyott. Ideje visszalépni!” –írta.

Ina Habermann egyelőre nem látja a visszatérést.

„Még mindig túl sok befolyásos erő van az országban, amely minden eszközzel meg akarja akadályozni az Unióba való visszalépést. Elképzelhetőnek tűnik számomra egy olyan folyamat, hogy – amikor már némi fű nőtt a kilépés fölé – vámkönnyítésekről és hasonlókról állapodnak meg a legrosszabb következmények enyhítésére és a gazdaság helyzetének könnyítésére”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés