ACNEWS

A britek visszaadják a kornaékszereket Ghánának – de csak kölcsönbe…

Fotó: Youtube / Képernyőkép
Fotó: Youtube / Képernyőkép
Az Egyesült Királyság hazaküldi Ghána néhány koronaékszerét, 150 évvel azután, hogy az asantei király udvarából kifosztották azokat.
Hirdetés
Ad image

Egy arany békepipa is szerepel azon 32 tárgy között, amelyek hosszú távú kölcsönszerződések keretében térnek vissza. A Victoria & Albert Múzeum (V&A) 17 darabot kölcsönöz, a British Museum pedig 15 darabot.

Ghána főtárgyalója azt mondta, hogy a több generáción át tartó harag után „a kulturális együttműködés új értelmét” reméli.

Egyes brit nemzeti múzeumoknak – köztük a V&A-nak és a British Museumnak – törvény tiltja, hogy véglegesen visszaadják a gyűjteményeikben lévő vitatott tárgyakat, és az ehhez hasonló kölcsönzési megállapodásokat úgy tekintik, mint egy módot arra, hogy a tárgyak visszatérhessenek származási országukba – írja a BBC.

Néhány, vitatott műtárgyra igényt tartó ország azonban attól tart, hogy a kölcsönzéssel azt sugallják, hogy elfogadják az Egyesült Királyság tulajdonjogát.

Tristram Hunt, a V&A igazgatója azt mondta, hogy az udvari arany tárgyak a „mi koronaékszereinkkel” egyenértékűek.

A kölcsönadandó tárgyak között, amelyek nagy részét a britek és az aszantik közötti 19. századi háborúk során vettek el, van egy állami kard és olyan aranyjelvények, amelyeket a király lelkének megtisztításával megbízott tisztviselők viseltek.

„Nem hiszem, hogy minden múzeumunk összeomlik, ha ilyen jellegű partnerségeket és cseréket építünk ki” – mondta Hunt, de hangsúlyozta, hogy az új kulturális partnerség „nem a hátsó ajtón keresztül történő visszaszolgáltatás” – vagyis nem a végleges tulajdonjog visszaadása Ghánának.

A hároméves kölcsönszerződések – amelyek további három évre meghosszabbíthatók – nem a ghánai kormánnyal, hanem Otumfo Osei Tutu II-vel – az Asantehene néven ismert jelenlegi asantei királlyal – köttettek, aki tavaly részt vett Károly király koronázásán. Az Asantehene még mindig befolyásos szerepet tölt be, bár királysága ma már csak a modern ghánai demokrácia része.

Az aranytárgyak a királyi kormányzás legfőbb szimbólumai, és úgy tartják, hogy az egykori asantei királyok szellemei vannak bennük.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés