ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

A CIA nem mert szólni Putyinnak a készülő lázadásról

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Nem volt „érdekük”, de attól is tartottak, hogy Moszkva a puccs megrendezésével vádolhatja őket.
Hirdetés
Ad image

Kémügynökségek június közepén kezdték nyomon követni azokat a jeleket, amelyek arra utaltak, hogy Prigozsin és Wagner-zsoldos hadereje az orosz katonai vezetés ellen szándékozik fordulni – írja a Post. A The Times szerint az információ a múlt hét közepére már szilárddá és riasztóvá vált. És aggodalmat keltett a káosz lehetősége egy erős nukleáris arzenállal rendelkező országban.

A The New York Timesnak nyilatkozó, meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szerint Joe Biden amerikai elnök adminisztrációját és a katonai parancsnokokat már szerdán tájékoztatták a Wagner-árulás előkészületeiről. Csütörtökön állítólag újabb tájékoztatót tartottak, amelyen a kongresszusi vezetők egy szűk csoportja vett részt.

A felkelés előtt a washingtoni tisztviselők nem siettek figyelmeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnököt a közelgő fenyegetésre. Állítólag attól tartottak, hogy Moszkva a puccs megrendezésével vádolhatja őket. Ráadásul az USA-nak “kevés érdeke fűződött” ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus és Oroszország Nyugattal való szembenállása közepette segítse Putyint – áll a New York Times cikkében.

Az amerikai kormányzat azonban aggódott az esetleges konfliktus miatt, hiszen Oroszország káoszba süllyedése jelentős nukleáris kockázatot jelenthet.

A lap beszámolóját a CNN is megerősítette, amely szombaton azt állította, hogy az amerikai tisztviselők “már jó ideje” úgy vélték, hogy Prigozsin felkelést tervez az orosz hadsereggel szemben. De nem tudták, mi a végső célja.

A CNN forrásai szerint a nyugati tisztviselők előzetesen tudtak Prigozsin előkészületeiről, beleértve a fegyverek és lőszerek felhalmozására irányuló erőfeszítéseit. A csatorna forrása azonban megjegyezte, hogy “az egész nagyon gyorsan történt”. És nehéz volt megmondani, hogy a Wagner-főnök komolyan gondolta-e az orosz hadsereggel szembeni fenyegetéseinek beváltását.

Az amerikai kémügynökségek úgy vélik, hogy maga Putyin legalább egy nappal előtte értesült arról, hogy egykor közeli szövetségese, Prigozsin lázadásra készül – írja a Post.

Szombaton, amikor a Wagner-lázadás még javában zajlott, az orosz külügyminisztérium figyelmeztette a Nyugatot. Mondván, hiábavaló lesz minden olyan kísérlete, hogy a nyugtalanságot “oroszellenes céljaik elérésére” használja fel. Közben Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök megjegyezte, hogy egy puccs egy nukleáris nagyhatalomban katasztrofális következményekkel járhat. Hozzátette: ezt Moszkva ezt soha nem engedné meg.

(További források: Guardian, Orosz Hírek)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés