ACNEWS

Csodálkozunk? A csimpánzok is megisznak minden nap egy felest

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Egy friss kutatás szerint a csimpánzok napi egy italnak megfelelő alkoholt fogyasztanak – ez fényt deríthet az emberi alkoholizálás gyökereire.
Hirdetés
Ad image

A csimpánzok napi körülbelül egy italnak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyaszthatnak az általuk megevett gyümölcsökben található etanol révén – állapította meg egy új tanulmány. A kutatók szerint közeli rokonaink viselkedésének megértése segíthet feltárni az emberek alkoholfogyasztásának eredetét is.

Bár korábbi megfigyelések már utaltak arra, hogy a csimpánzok is fogyasztanak alkoholt, a Science Advances folyóiratban publikált kutatás az első, amely pontosan megpróbálta meghatározni a mennyiséget. A kutatócsoport két csimpánzpopulációt figyelt meg – az elefántcsontpartit és az ugandait –, és a gyümölcsök alkohol-tartalmát elemezve arra jutott, hogy az állatok napi átlagban mintegy 14 gramm etanolt fogyasztanak.

Ez körülbelül 1,4 italnak felel meg, de ha figyelembe vesszük, hogy a csimpánzok testtömege jóval kisebb, ez olyan, mintha egy ember napi 2,6 italt inna meg. „A csimpánzok naponta testtömegük 5–10%-ának megfelelő mennyiségű érett gyümölcsöt fogyasztanak, így még az alacsony alkoholszint is jelentős adagot jelenthet” – mondta Robert Dudley, a Kaliforniai Egyetem integratív biológiaprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

Ha a csimpánzok véletlenszerűen választanak az érett gyümölcsökből, az adatok átlagos fogyasztást mutatnak, függetlenül attól, hogy kedvelik-e az alkoholt. Ha azonban inkább a cukorban gazdagabb, érettebb gyümölcsöket részesítik előnyben, akkor a valós bevitel ennél is magasabb lehet.

A „részeg majom” hipotézis

Dudley ismert arról, hogy megalkotta a „részeg majom” hipotézist, amely szerint az emberek alkoholfogyasztása az ősi főemlősök gyümölcsfogyasztási szokásaira vezethető vissza.

Az új kutatásban amerikai és elefántcsontparti egyetemek kutatói húszféle gyümölcsöt vizsgáltak Ugandában és Elefántcsontparton, három különböző módszerrel. A gyümölcshús átlagosan 0,31–0,32% etanolt tartalmazott, a csimpánzok pedig naponta körülbelül 4,5 kilogrammot fogyasztottak belőlük, így jött ki a 14 grammnyi napi etanolbevitel.

Az is kiderült, hogy a legkedveltebb gyümölcsök – Ugandában egy fügeféle, Elefántcsontparton pedig egy szilvához hasonló fajta – tartalmazták a legtöbb alkoholt, ami az érés és a cukortartalom magasabb szintjére utal.

Nem részegednek meg

A kutatók szerint a csimpánzok valószínűleg nem részegednek meg, mivel a gyümölcsöt egész nap folyamatosan fogyasztják, nem egyszerre. „Az adatok megerősítik, hogy az etanol nem akadályozza a táplálkozásukat, de nem tudjuk, hogy vonzó-e számukra vagy sem” – mondta Kimberley Hockings, az Exeteri Egyetem természetvédelmi biológusa, aki nem vett részt a kutatásban.

Dudley hozzátette, hogy az etanol fogyasztása nem kizárólag a főemlősökre jellemző: számos gyümölcsöt fogyasztó vagy nektárt szívó állatnál megfigyelhető. Az alkohol szaga ráadásul segíthet az állatoknak megtalálni a cukorban gazdagabb táplálékot.

„Mindez arra utal, hogy további kutatásra van szükség az alkoholhoz való vonzódás és az emberi visszaélés vizsgálatában, hiszen valószínűleg mélyen gyökerező evolúciós alapjai vannak” – zárta Dudley.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!