ACNEWS

A döner kebabnak annyi – uniós szabályok fenyegetik

Döner kebab / fotó_ Shutterstock
Döner kebab / fotó_ Shutterstock
Európa szerte háborodnak fel a kebabárusok. Az EU meghatározná a hús vastagságát sokak kedvenc eledelében.
Hirdetés
Ad image

Egyre nagyobb felháborodást kelt Európában az a bizarr javaslat, amely értelmében a kebabban található összes hússzeletnek pontosan ugyanolyan vastagnak kell lennie. Törökország ugyanis benyújtott egy kérelmet, hogy legismertebb ételét uniós védelem alá helyezze. Hasonlóan, mint a nápolyi pizza, a spanyol serrano sonka és a francia pezsgő. Az ország azt akarja, hogy pontos szabályok vonatkozzanak arra, milyen vékonyak legyenek a részegek kedvenc szendvicsében a hússzeletek, illetve miből készüljön maga a hús, és azt hogyan állítsák elő.

Ha a javaslatot elfogadja az EU, az azt jelentené, hogy mostantól egy uniós szabvány szerint kellene készíteni a kebabot. Aminek minden étteremnek és büfének meg kell felelnie. Ennek értelmében csak a vízszintesen, 3-5 milliméter vastagságú szeletekre vágott nagyméretű bárány és marhahúst lehetne dönernek nevezni. Szerencsére a csirkét preferálókat se felejtették el. Ebben az esetben 1-2 centiseknek kell lenniük a hússzeleteknek. Miután sikerült milliméter pontosan felszeletelni a húst be kell pácolni egy joghurtból, borsból, paradicsompüréből, fűszernövényekből és sóból álló pácba, csak ezután kerülhet fel a rozsdamentes acél nyársra.

A DailyMail arról is beszámol, hogy a döner kebab csak némileg kapcsolódik az EU oltalom alatt álló eredetmegjelölési minőségrendszerhez, miután a hagyományos specialitások nem tartoznak a földrajzi jelzések keretébe. Ami a legmagasabb szintű védelmet nyújtja az élelmiszerek számára Európában. Ezt azok a termékek kaphatják csak meg, amelyek közvetlenül kapcsolódnak egy földrajzi területhez. Ami a hagyományos főzési technikában készült kebab esetében nem áll fent.  

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés