ACNEWS

A Fitzpatrick-skála mindent elárul a bőrödről

Fotó: EverDerm Laser & Beauty Klinika
Fotó: EverDerm Laser & Beauty Klinika
A bőrtípus meghatározás összetettebb annál, mint hogy tükörbe nézünk és megállapítjuk, hogy fehér- vagy kreolbőrűek vagyunk.
Hirdetés
Ad image

Gondoltad volna, hogy a bőröd napfényre adott reakciója mennyit elárul a bőrtípusodról? Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a bőrtípus helyes meghatározása mennyire fontos, ha a megfelelő bőrápolásról van szó.

Thomas B. Fitzpatrick amerikai bőrgyógyász 1959 és 1987 között a Harvard Medical School Bőrgyógyászati ​​Tanszékének elnöke és a Massachusettsi Általános Kórház Bőrgyógyászati ​​Szolgálatának vezetője volt. Az ő nevéhez fűződik a Fitzpatrick-skála, amely hat kategóriába sorolja a különböző bőrtípusokat a bőrben található melanin mennyiségétől függően. A melanin a bőr színét meghatározó pigmentanyag, ami a hajban és a szem íriszében is megtalálható. Gary Chuang dermatológus professzor a melanint a szervezet természetes fényvédőjeként említi. Ez a napsütés esetén “aktiválódik”, ezzel megvédve a sejteket a károsodástól. A melanin határozza meg a bőrszínt is: minél több melanint termel a szervezet, annál sötétebb a bőrszín. Így általánosságban elmondható, hogy a sötétebb bőrű emberek természetes védettsége a napsugárzás ellen erősebb, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy őket nem veszélyezteti a különböző bőrbetegségek kialakulásának kockázata.

Szakemberek gyakran használják a Fitzpatrick-skálát a bőrszín és bőrtipus meghatározására, leginkább lézeres kezelések előtt, hiszen ennek segítségével jól megbecsülhető az eljárások hatékonysága. Mindegyik fototípusnak megvannak az ismertető jegyei, amelyek alapján könnyen beazonosítható az adott bőrtípus.

„Kelta” típus (Fototípus I): általában vörös hajúak vagy a platina szőkék, bőrük tejfehér; nem tudnak barnulni, viszont mindig leégnek.

„Germán” típus (Fototípus II): leggyakrabban szőkék és kékszeműek, világos bőrűek, szeplősödésre hajlamosak; könnyen leégnek, de nehezen barnulnak.

„Közép-európai” típus (Fototípus III): általában barna- vagy fekete hajúak és barna szeműek, bőrszínük pedig halványbarna. Bőrük ritkán ég le, könnyen barnulnak.

„Dél-európai” típus (Fototípus IV): általában a népesség mediterrán, spanyol részén, illetve Indiában jellemző bőrtípus, az ilyen fototípusú személyek könnyen barnulnak. Néha azonban le is tudnak égni.

„Indiai” típus (Fototípus V): Indiában, illetve Észak-Afrikában fordul elő leggyakrabban; sötétbarna bőrük nagyon ritkán, szinte soha nem ég le.

„Afrikai” típus (Fototípus VI): ez az a bőrtípus, amely olyan sok melanint tartalmaz, hogy soha nem ég le. Bár a bőr könnyen barnul, de a alapárnyalata miatt alig észrevehető a változás.

A lézeres kezelésekre leginkább a kettes, a hármas és a négyes fototípusú személyek reagálnak a legjobban, a hatékonyság azonban a lézer típusától is függ. Töltsd ki az EverDerm Laser & Beauty Klinika szakemberei által összeállított Fitzpatrick tesztet, és tudd meg, hogy Te melyik fototípusba tartozol!

(x)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés