ACNEWS

A G7 nyomásgyakorlása Kínát is Oroszország felé hajlítja

A háború óta mégjobban elmélyült a barátságuk. Fotó: Illusztráció / Pixabay
A háború óta mégjobban elmélyült a barátságuk. Fotó: Illusztráció / Pixabay
Kína semleges közvetítőnek vallotta magát az ukrajnai háborúban, de Kína és Oroszország az invázió kezdete óta közelebb került egymáshoz.
Hirdetés
Ad image

Mikhail Mishustin, orosz miniszterelnök a legmagasabb rangú orosz tisztviselő, aki az ukrajnai háború kezdete óta Pekingbe látogatott.

Mishustin látogatása, azután történt, hogy a G7 vezetői felszólították Oroszországot és Kínát, hogy legyenek átláthatóbbak nukleáris arzenáljukkal kapcsolatban. Kedden Oroszország külügyminiszter-helyettese azt mondta, hogy a G7-ek pszichológiai és katonai-politikai nyomást akarnak gyakorolni Oroszországra és Kínára – írja a Guardian.

Szerdán Mishustin azt mondta a kínai miniszterelnöknek, hogy Moszkva és Peking vissza fog vágni az országok azon kísérleteivel szemben, amelyek szankciókkal próbálják „rájuk kényszeríteni akaratukat”.

A két ország közötti kereskedelem az invázió kezdete óta megugrott. Mishustin azt mondta, hogy a kétoldalú kereskedelem idén elérheti a 200 milliárd dollárt, szemben a 2022-es 190 milliárd dollárral. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a Kínába irányuló orosz energiaszállítások az idén várhatóan 40%-kal emelkednek.

Már az idei év első három hónapjában a két ország közötti kereskedelem elérte az 53,8 milliárd dollárt, ami közel 40%-os növekedést jelent 2022 azonos időszakához képest.

Ebben a hónapban a kínai vámhatóságok június 1-jei hatállyal felvehették az oroszországi Vlagyivosztokot a tranzitkikötőik listájára. Ez az első alkalom, hogy a kínaiak hozzáférhetnek Vlagyivosztokhoz azóta, hogy a területet 163 évvel ezelőtt átengedték a Csing-dinasztiától.

A két ország megállapodott a kereskedelmi befektetések elmélyítéséről, a mezőgazdasági export előmozdításáról és a sportegyüttműködés fellendítéséről.

Kína és Oroszország „határok nélküli” barátsága az ukrajnai háború kitörése óta elmélyült, és Oroszország gazdasági és politikai támogatásban számít Kínára.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés