ACNEWS

A gombaszedés főszezonja: mit, mikor és hogyan érdemes keresni?

Vargánya és rókagomba / Fotó: Shutterstock
Vargánya és rókagomba / Fotó: Shutterstock
A gombaszedés aranykorát éli: egyre több túra, szakellenőr és lelkes gyűjtő jelenik meg az erdőkben – de a veszély is nő.
Hirdetés
Ad image

A közösségi média és a vezetett túrák hatására robbanásszerűen nőtt a gombaszedés népszerűsége Magyarországon. Az utóbbi években több gombaszakellenőri képzés is indult – ma már 4-5 hazai tanfolyam is elérhető –, és megszaporodtak az egyesületi túrák is. Október környékén van a főszezon, ilyenkor a legtöbben járják az erdőket kosárral a kezükben. Nagy Bendegúz gombaszakellenőr, az AcNewsnak árulta el, hogy milyen gombákat érdemes keresgélni a hazai erdőkben:

  • A legkeresettebb a vargánya, ám könnyű összetéveszteni a keserű tinóruval, az epeízű tinóruval vagy a farkas tinóruval – ezek mind mérgezők.
  • Szintén népszerű a sárga rókagomba, de vigyázni kell, mert mérgező párja, a világító tölcsérgomba hasonló küllemű, csak éppen elhalt fatörzseken nő.
  • A nagy őzlábgombát sokan gyűjtik, de nem szabad összekeverni a kerti őzlábgombával, amely peremes gumójáról ismerhető fel, és komposzt mellett, kertekben nő.
  • A mezei csiperke ehető, de a karbolszagú csiperkétől óvakodni kell: utóbbi vágásra okkersárgára színeződik és mérgező.
  • Az ízletes rizike is keresett faj, azonban nem téveszthető össze a sárguló tejű tejelőgombával: előbbi kéttűs fenyvesben nő, utóbbi tölgyesben – innen ered a „bolond ember rizikéje” név.
  • A legveszélyesebb természetesen a gyilkos galóca, amit laikusok néha a dióízű galambgombával kevernek össze.
  • A szegfűgomba is félrevezető lehet, mert a mezei tölcsérgombával összetévesztve halálos mérgezéshez vezethet.

Magyarországon évente 8–20 halálos mérgezés történik

Bár a legtöbb mérgezés nem végződik tragédiával, évente 8–20 haláleset még mindig bekövetkezik. Nagy Bendegúz azt mondja fontos, hogy mindig ellenőrzött helyről vásároljunk, és kérjük a gombavizsgálati igazolást.

A legjobb, ha kemény, friss gombát választunk: ha a példány már puhul, sárgul, vagy spórát szór, inkább krémlevesnek érdemes felhasználni.

Szerencsére Magyarországon kevés a „kókler” – a szakellenőrök felkészültek, bár vidéken és néha Budapesten (például a Széll Kálmán téren) előfordul illegális árusítás. „Ha lehet ne vegyünk aluljárókból, minden féle gyanús alakoktól gombát” – mondja a szakellenőr. A becsomagolt, zárt gombákat sem ajánlott boltban megvenni, mert visszarohadhatnak saját párájukban.

„Nyolc éve vezetek túrákat az erdőkben”

Bendegúz, aki az Adventure of the Forest közösséget alkotta, immár nyolc éve vezet túrákat a Pilisben, a Budai-hegységben, a Mátrában, a Bükkben, sőt még Szlovákiában is. Emellett szarvasgombás túrákat is tart.

„Mindig összegyűjtjük a gombákat, kiértékelem, ellenőrzöm, és ha ehetők, visszaadom a résztvevőknek. Sokszor még receptet is ajánlok hozzájuk” – mondja.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!