ACNEWS

A gonoszság öröme: miért ölnek a gyerekek?

Egyre súlyosabbak a gyerekek által elkövetett bűncselekmények, ráadásul egyre több a fiatal lány az elkövetők között.

Hirdetés
Ad image

Egyre súlyosabbak a gyerekek által elkövetett bűncselekmények, ráadásul egyre több a fiatal lány az elkövetők között.

Szinte már napról napra növekedik a gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma, mégis csak akkor kapjuk fel a fejünket és botránkozunk meg, amikor egy végletes bűnesettel szembesülünk a médiában. Január elsején például a Debrecenben történt bűncselekmény borzolta fel a kedélyeket, amikor is egy 16 éves lány életveszélyesen megkéselte a vele összetűzésbe kerülő társát. De a német sajtó az utóbb hetekben több olyan bűntettről számolt be, amelynek elkövető és áldozatai egyaránt tinédzserek voltak.

Bár a férfiakhoz képest még mindig alacsonyabb a másik nem által képviselt bűnelkövetők aránya, mégis nagyobb figyelem övezi a médiában. A kriminológia szerint a nők által elkövetett bűncselekménye sajátos jelleggel bírnak – ez a nők társadalomban betöltött pozíciójával és a genetikával is magyarázható.

„A nők jó harcosok, ők tudnak csak igazán ölni. Egyfelől bennük van, hogy az utódjukat meg kell védeniük, de érezhetik úgy is, hogy a státuszukat ugyanúgy ki kell vívniuk, és nem kizárólag a férfiak irányíthatják a világot. Legtöbbször az agresszivitást használják, mint a célba érés eszköze.” – vélekedi Végh József kriminálpszichológus.

A magyarhang.hu-hoz eljuttatott hatósági közleményből kiderült, sokkal több 13 év alatti fiatal került be a rendszerbe könnyű testi sértéssel 2022-ben, mint a megelőző években. Az összes bűncselekményt alapul véve ez közel 30 százalékos növekedést jelent a gyerekkorú bűnelkövetőket tekintve. Mindez csupán statisztika, a valóság még ennél is elborzasztóbb.

Egyre gonoszabbak a gyerekek? Örömet okoz számukra? Vagy nem is ők maguk a gonoszak, hanem csak a viselkedésük?

„A gyerekeket a családi együttéléssel veszik át a mintákat. Ha egy gyerek bántalmazó családban nő fel, akkor a későbbiekben ezt viselkedési mintát viheti tovább. Ha valakit otthon ütnek-vernek, akkor úgy érzi, az agresszivitással tud kitűnni, így kaphatja meg azt a figyelmet, amire vágyik” – fogalmaz a kriminálpszichológus, aki szerint a realytiműsorok sem éppen a legjobb edukációs fórumok a fiatalok számára.

„A tévéműsorokban nem éppen pozitívan mutatják be a konfliktuskezelést, sőt, az agresszivitást helyezik előtérbe. Ezt a mintát követhetik a gyerekek is” – magyarázta Végh József.

Ám nem csak hazánkban, Európa szerte is egyre gyakoribb a fiatalkorú, főleg lányok által elkövetett bűncselekmény. Németországban szinte egymást követik a gyerekkorú bűnelkövetők. Legutóbb egy Hamburg melletti kisvárosban történt eset rázta meg a külföldi médiát, amikor is egy 12-17 éves lányokból álló társaság esett neki egy 13 éves lánynak, akit ütöttek-vertek és megaláztak. A porig alázott tinédzser bántalmazását a mobiljukon is rögzítették.

„Saját magukkal nincsenek tisztában a lányok. Komoly önértékelési problémával küzdenek, úgy, mint az irigység és a féltékenység, és tulajdonképpen a saját sérelmeiket bosszulják meg azzal, hogy másokat bántanak. Többségük tisztában van önmagával és a képességeivel, így nem a nála erősebbet, hanem a gyengébbiket szúrja ki célszemélynek” – fogalmazott lapunknak Királymezei Ágnes pszichológus, hozzátéve, a női nemet általában az érzelmeik vezérlik egy bűncselekmény elkövetéséhez.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés