ACNEWS

A japánok a piros lámpánál töltik fel az elektromos autókat

Fotó: Unsplash/Lawrence Chismorie
Fotó: Unsplash/Lawrence Chismorie
A megoldás az útburkolatban rejlik.
Hirdetés
Ad image

Egy japán cég úgy szeretné növelni az elektromos autók hatékonyságát, hogy a közlekedési lámpákat vezeték nélküli töltőállomásként használja.

A piros lámpánál várakozni egy autós sem szeret, azonban ez hamarosan megváltozhat. Tokió északkeleti külvárosában, a Kashiwanoha japán modellváros utcáin olyan úttörő kísérleten dolgoznak, amely forradalmasíthatja az elektromos autók energiaellátását. A Tokiói Egyetem kutatói ugyanis, – kínai kollégáikkal együtt – azt szeretnék elérni, hogy a jövőben a sofőrök a piros lámpáknál is fel tudják majd tölteni az elektromos autóikat.

A megoldás az útburkolatban rejlik. A tudósok olyan zseniális rendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi az elektromos autók és a plug-in hibridek vezeték nélküli töltését. Ugyanis a közlekedési lámpák alatti aszfaltba ágyazott innovatív töltőtekercsek érzékelik, ha egy speciálisan átalakított autó van felettük és feltöltik az akkumulátorát, rekordidő alatt. A fejlesztők kihangsúlyozzák, hogy mindössze tíz másodperc alatt egy kilométeres távolság megtételéhez elegendő áramot lehet tölteni az autókba. Ráadásul olyan érzékelőkkel szerelik fel a töltőrendszert, amelyek kikapcsolják azt, ha nincs fölötte autó. Így elkerülhető a felesleges áramfogyasztás és maximalizálható az energiahatékonyság – írja a krone.at.

Az úttörő technológia első tesztfázisa néhány napja zajlik és várhatóan 2025 márciusáig tart. Ez idő alatt valós körülmények között tesztelik a töltőrendszer tartósságát és alkalmasságát. Az eredmények döntő fontosságúak a rendszer optimalizálásához és ahhoz, hogy tökéletesen alkalmasak legyenek a mindennapi használatra. Amennyiben sikerrel járnak, a piros lámpák a jövő e-autó tulajdonosok legjobb barátaivá válhatnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés