ACNEWS

A kakaónak annyi – jönnek a kamucsokik

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A kakaópiac hektikus, bitcoin-szerű szerencsejáték platformmá vált, a termés gyenge, a világpiaci ár magas, és már készülnek a műcsokik is. Gombóc Artúrnak annyi.
Hirdetés
Ad image

Az elmúlt években a kakaó ára 2000 és 3000 dollár között mozgott tonnánként, de idén 11 000 dollár (közel 4 millió forint) fölé is emelkedett. Ennek eredményeképpen a csokoládégyártóknak sokkal mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

Az emelés mértéke attól is függ majd, hogy a megnövekedett költségeket milyen mértékben lehet áthárítani a kereskedelemre. Lapunk éppen ezért megkereste a Magyar Édességgyártók szövetségét, akik azt válaszolták, a helyzet elkeserítő.

„A kakaóbab ára az utóbbi hetekben konszolidálódott, az április 19/20 környéki csúcsról, 13 ezer dollár feletti jegyzésről 9700 dollár körül alakul mostanában a tonnánkénti ára. Ez még mindig közel a négyszerese a korábban megszokott áraknak” – válaszolta az AcNewsnak Intődy Gábor, a szövetség főtitkára, majd elárulta, hogy mi az oka a hirtelen árnövekedésnek.

A rossz termés, a kakaó betegségek, a csökkenő terméshozamok, valamint a klímaváltozás miatti negatív kilátások növekvő kereslettel párosulnak. „Magyarul kevés a kakaó, és várhatóan kevés is lesz. A gyors ütemű áremelkedésre és piaci turbulenciára hamar rátalált a spekulatív tőke, amely további áremelkedésre játszva szállt be a kakaó kereskedésbe, így a kakaópiacot ideiglenesen bitcoin-szerű szerencsejáték platformmá alakította.”

A szakértő szerint a magas árak azonban önmagukban is hűteni fogják a drágulást, mert kisebb lesz a kereslet, ezért csökkenteni kell az árakat. Egyéb, termelési tényezők miatt azonban „bármennyire is drágul a kakaó, ennek a drágulásnak csupán egy része kerül majd át a késztermék fogyasztói árába” – fejtette ki Intődy Gábor.

A piacot a kialakult helyzet persze arra fogja sarkallni, hogy alternatívákat keressenek. Kérdés, hogy a kamucsoki mennyire fogja lenyűgözni a világ édesszájúit.

„Várhatóan egyre több gyártó és vásárló fog kísérletezni majd csokoládé alternatívák fejlesztésével, amelyek egyik előnye, hogy a jelenlegi kísérletek szerint ilyen típusú alapanyagok nagyon jó minőségben teljes egészében európai terményekből állíthatók elő. Németországban például a közelmúltban egy kakaó alternatívát európai szemesterményekből fejlesztő német startup igen jelentős tőkebefektetést kapott”- emlékeztetett rá a szakértő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés