ACNEWS

A klímaharc csúnya bukásában bíznak a profi befektetők

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A hedge fundok többsége a klímaváltozás elleni harc, a zöldenergia és az elektromos autózás bukására fogad. Főleg, ha Trump nyer.
Hirdetés
Ad image

A hedge fund jellemzően egy kevéssé szabályozott, csak egy szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető befektetési alap. Az itt kereskedő Wall Street-i mogulok most megvizsgálták a zöld gazdaság különböző ágazatait, és arra jutottak, hogy érdemes azok ellen fogadni. Azaz szerintük a klímaválság elleni küzdelem bukásra van ítélve. A Bloomberg összesítése szerint pedig jelenleg többségben vannak azok a hedge fundok, amik az akkumulátorgyártó cégek, a napenergia szektor, az elektromos járművek és a hidrogén árfolyamának esésére játszanak.

Nem térülnek meg a befektetések

Márpedig az nem sok jót ígér, ha egy körülbelül 5 billió dollárt kezelő ágazatnak ez a véleménye a klímaváltozás elleni harcban fontos szerepet betöltő cégekről. Főleg annak tekintetében, hogy a fosszilis üzemanyagok kapcsán éppen fordított a helyzet. A hideg fejjel gondolkozó portfolió-menedzserek pedig annak ellenére is a zöldenergiával foglalkozó cégek ellen fogadnának, hogy az USA, Európa és Kína is hatalmas beruházásokat hajtott végre a szektorban az elmúlt években. A részvények ugyanis messze elmaradnak a szélesebb piac mögött. Számos klímavédelmi befektetés ugyanis nem tud olyan gyorsan, vagy éppen annyira jövedelmezően megtérülni, mint korábban sokan remélték.

Trump megválasztása még nagyobb bajt jelenthet

Ráadásul óriási kockázatot jelentenek a Kínával szembeni egyre szigorúbb kereskedelmi korlátozások is, amelyek visszaüthetnek a zöldenergia szektorra. Hiszen ezen technológiák egy jelentős részének az ellátási lánca nagyban függ az országtól. Trump esetleges győzelme pedig csak rátenne erre a helyzetre egy lapáttal. A volt elnök ugyanis már jelezte, hogy megválasztása esetén visszavonja az el nem költött éghajlatvédelmi támogatásokat. Inkább előnyben fogja részesíteni az alacsonyabb benzinárakat és 60 százalékra növeli minimum a kínai gyártású árukra kivetett vámokat. „Ha nem sikerül meggyőzni a pénzkezelőket az éghajlati beruházások pénzügyi előnyeiről, az valószínűleg megnehezíti a zöldebb globális gazdaságra fordított kiadások felgyorsítására irányuló erőfeszítéseket. Ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla kibocsátást, a világnak 215 billió dollárt kellene fordítania a teljesen szén-dioxid-mentes energiarendszer megvalósítására.” – áll a BloombergNEF legfrissebb éves New Energy Outlook jelentésében.

A Bloomberg beszámolója szerint pedig a szélenergiában és az elektromos hálózatokban érdekelteken kívül nincsenek olyan cégek, amelyben bíznának az elemzők. Sőt, a részvényesek áresésre számítanak az akkumulátorgyártó ágazatban és az elektromos autóknál is. Ennek oka, hogy nem történt meg az átállás olyan sebességgel, mint azt korábban reméltük. „E mellett túl sokan hitték el korábban a gyors átállást, és ezért egy csomóan ülnek már vételi pozícióban. Innen nehéz lesz emelkedni” – mondta az egyik befektető.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés