ACNEWS

A kormány nem támogatja a stricik munkáját – beintett az uniónak

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Magyarország nem támogatja azt az európai uniós javaslatot, amely szerint a prostitúció segítése engedélyezett tevékenység lenne.
Hirdetés
Ad image

Az EU-tagországok igazságügyi minisztereinek informális tanácskozásáról magyar újságíróknak nyilatkozva Tuzson Bence közölte: mivel Magyarországon bűncselekménynek számít az üzletszerű kéjelgés elősegítése, nem tudja támogatni azt a javaslatot, hogy ez a tevékenység ne legyen bűncselekmény, sőt, hogy engedélyezett tevékenység legyen.

Ezt a kezdeményezést Magyarország nem tudja támogatni. Nem akarja, hogy a javaslatból európai uniós szabályozás legyen. Azért sem, mert az életnek olyan területére lépne lopakodó jogalkotással az Európai Unió, amihez egyébként nincs köze – jelentette ki. Semmilyen szerződés nincs a tagállamok között, ami alapján Magyarország arra lenne kötelezhető, hogy az Európai Unió ilyen típusú döntésének alárendelje magát – hívta fel a figyelmet.

Egyes állítások szerint a szervezett bűnözést jobban meg lehetne állítani, ha a prostitúció elősegítése, szervezése legális tevékenység lenne. „Ezt a megközelítést a leghatározottabban elutasítjuk” – jelentette ki.

Tuzson Bence elmondta, hogy az igazságügyi tanácsülésen egy másik javaslatot is megtárgyalnak a szakminiszterek, amely úgynevezett börtönházak létesítését tűzte ki célul. Ez alapján a kisebb súlyú bűncselekmények esetén az elkövetők nem börtönbe kerülnének, hanem lakóházakban, saját szobában lennének elszállásolva. Magyar álláspont szerint ilyen esetben eltűnne a büntetés valódi büntetés jellege, ezért Magyarország ezt a kezdeményezést sem tudja támogatni – szögezte le.

A miniszer közölte: Magyarország másfajta büntetőpolitikát követ. Magyarország azt szeretné, ha nem az elkövető kerülne a középpontba, hanem a bűncselekmény sértettje. Mivel Magyarország a sértettet kívánja védeni, a magyar kormány áldozatsegítő központokat hozott létre. Olyan intézményeket, amelyek segítik a bűncselekmények áldozatait. Magyarország az áldozatsegítés terén szeretne előre lépni – emelte ki.

Végezetül közölte: a szervezett bűnözéssel, azon belül a kábítószer-bűnözés elleni fellépésről szóló jogszabályok megerősítésével kapcsolatos uniós javaslatokat Magyarország támogatja. Hatékony és összefogott fellépésre van szükség a kábítószer-bűnözéssel szemben – szögezte le.

„Fontos, hogy a kábítószer-bűnözés felszámolására összehangolt, közös fellépés jöjjön létre, Magyarország minden ilyen típusú törekvést támogat” – tette hozzá nyilatkozatában az igazságügyi miniszter.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés