ACNEWS

A legkegyetlenebb emberi betegség

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Mintha a demencia, a Parkinson-kór és a motoros neuronbetegség legrosszabb tünetei egyszerre jelentkeznének.
Hirdetés
Ad image

Ez a pusztító állapot károsítja az agyban lévő idegsejteket, fokozatosan befolyásolva a járás, a beszéd és a gondolkodás képességét.

A „legkegyetlenebb és legszívszorítóbb” betegségnek nevezett Huntington-kór egy örökletes agyi rendellenesség, amely jelentősen lerövidíti az emberek várható élettartamát.

Nem gyógyítható.

A neurodegeneratív idegrendszeri betegség károsítja az agyban található idegsejteket, és fokozatosan befolyásolja a járás, a beszéd és a gondolkodás képességét. Az átlagos beteg a diagnózist követően mindössze 24 évet él.

A betegséget a 4. kromoszómán található hibás gén – az úgynevezett Huntington-gén (HTT) – okozza, amely generációkon át öröklődik. Ha valakinek az egyik szülője hordozza a hibás gént, akkor 50/50 az esélye, hogy örökli a gént.

Az első tünetek általában 30 és 50 éves kor között jelentkeznek, bár az emberek öt-tíz százalékánál már 20 éves kora előtt kialakul.

De melyek azok a tünetek, amelyekre figyelniük kell?

A Huntington-kór idővel leállítja a beteg agyának egyes részeinek megfelelő működését. Ha egyszer már jelentkeznek a tünetek, akkor ezek fokozatosan súlyosbodnak, és körülbelül 10-25 éven keresztül, egészen a beteg haláláig tartanak.

Az első tünetek általában személyiség- és viselkedésbeli változásokkal járnak, és idővel a betegeknél a végtagok önkéntelen rángatózása vagy nyugtalan mozgása is kialakulhat.

A Huntington-kórra jelenleg nincs gyógymód, és a betegség súlyosbodását sem lehet megakadályozni.

A tünetek a következők lehetnek:

– koncentrációs nehézségek és memóriazavarok

– depresszió

– botladozás és ügyetlenség

– a végtagok és a test önkéntelen rángatózása vagy nyugtalan mozgása

– hangulatingadozás és személyiségváltozás

– nyelési, beszéd- és légzési problémák

– mozgási nehézségek

Egy szociális munkás elmondása szerint „ez a legkegyetlenebb és legszívszorítóbb betegség, amellyel valaha is találkozott”.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés