ACNEWS

2023. June 05.   |   Fatime napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

A lengyel kormány elfogadta a szénnel fűtő háztartásoknak szánt …

Elfogadta a lengyel kormány a szénnel fűtő háztartásoknak szánt egyszeri, több mint 250 ezer forintnak megfelelő támogatásról szóló tervezetet keddi ülésén.

Hirdetés
Ad image

Elfogadta a lengyel kormány a szénnel fűtő háztartásoknak szánt egyszeri, több mint 250 ezer forintnak megfelelő támogatásról szóló tervezetet keddi ülésén.

A parlament elé kerülő javaslat szerint a 3 ezer zloty (több mint 250 ezer forint) támogatás nem kötődne az adott háztartásban élők bevételeihez, a járulékot a törvény hatályba lépését követően november 30-ig lehet majd kérvényezni – közölte kedd délutáni sajtóértekezletén Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

Elmondta azt is: az új projekttel a múlt héten az államfő által jóváhagyott szabályozást helyettesítik, amely a szén esetében tonnánkénti bruttó 996,60 zlotyban (83,3 ezer forint) szabta meg a kisfogyasztói ársapkát, és amely egyúttal állami támogatást biztosított a programban részt vevő cégek számára, tonnánként legfeljebb bruttó 10,7 zloty (895 forint) értékben.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfői sajtóértekezletén azt mondta: a szénkereskedő magácégek körében nincs nagy érdeklődés a kisfogyasztói árakat csökkentő állami támogatás iránt, a kormány ezért új megoldást javasol a tüzelőanyagárak emelkedésének enyhítésére.

A lengyel kormányfői hivatal közleménye szerint a szénnel fűtő háztartásoknak szóló támogatás 11,5 milliárd zlotyval (961,8 milliárd forint) terheli meg az állami költségvetést.

Tavaly a lengyelországi háztartások mintegy 50 százalékában fűtöttek szénnel. Lengyelország évente több mint 44 millió tonna szenet termel ki, a kisfogyasztói szükségleteket azonban nagyrészt külföldi forrásokból fedezik. 2021-ben 8 millió tonna, főként a háztartások fűtésére szánt szenet importáltak Oroszországból.

Az Európai Bizottság lengyel kezdeményezésre szénemberagót vetett ki Moszkvával szemben az április elején elfogadott szankciócsomagban, Varsó pedig az április közepén elfogadott törvényben tiltotta meg az orosz szénimportot. A tavaly óta növekedő lengyelországi szénárak ezt követően tovább emelkedtek.

A kormány ausztráliai, dél-afrikai, kolumbiai, indonéziai és amerikai importtal szeretné kiegészíteni a szénpiacon keletkezett hiányt. Anna Moskwa a keddi sajtóértekezleten elmondta: a lengyel tengeri kikötők eddig több mint 3 millió tonna szenet fogadtak, az állami cégek több mint 7 millió tonna szén beszerzésére kötöttek szerződéseket. A szénimporttal emellett magáncégek is foglalkoznak.

A varsói kormány elrendelte az ukrajnai háború előtt fokozatosan leálló hazai szénkitermelés újbóli növelését is. A legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG szakszervezetei múlt hétfőn Katowicében ülősztrájkot tartottak, követeléseik között szerepelt a szénkitermelés bővítése feltételeinek megvitatása és a béremelés. A PGG vezetésével pénteken megkötött megállapodás értelmében a cég 36 ezer dolgozója július végén 6 ezer zloty (több mint 500 ezer forint) egyszeri inflációs járulékot kap, hasonló összeget fizetnek ki a bányászoknak a következő két negyedévben is. (MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés