ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

A magyar hálózat nem bírja el a hosszú kánikulát

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A jelek szerint még mindig nem sikerült megjavítani a János Kórházban a klímát. Egyre több műtétet kénytelenek elhalasztani.
Hirdetés
Ad image

Két héttel ezelőtt röppent fel a hír, miszerint a budapesti János Kórház ortopéd traumatológiáján műtéteket kellett elhalasztani, miután elromlott a légkondi. A műtőben pedig bőven 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A kórházak műszaki karbantartásáért felelős cég ekkor közölte, hogy haladéktalanul megkezdték a klíma javítását. Addig pedig ideiglenes műszaki megoldásokkal biztosítják a hűtést. Azonban ez nem úgy látszik, hogy összejött volna.

Az RTL információi szerint ugyanis a János Kórházban továbbra sem működik a légkondi. Az egyik beteg elmondása szerint az előjegyzés szeptemberig szünetel, vagy legalábbis addig, amíg nem javítják meg végre a berendezést. A kórház a riport megjelenéséig nem reagált az RTL megkeresésére.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egykori vezetője az esetre annyit mondott még korábban, hogy ő 30 évvel ezelőtt 50 fokos műtőben végzett műtéteket. Kulja András orvos erre csak azt felelte, hogy nem az volt a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban műteni, hanem az, hogy túléli-e a beteg.

A magyar egészségügyi helyzetre ma, a Kormányinfó keretei között Gulyás Gergely is reagált. A miniszter úgy fogalmazott, hogy a meleg miatt elmaradt műtétek aránya alig egy százalék volt. Vannak olyan kórházak persze, ahol meghibásodtak a klímák, ezeket pedig nem egyszerű javítani. A magyar hálózat pedig egyszerűen nincs felkészülve 38-40 fokos, hosszantartó kánikulára. Sok eszköz pedig nem tud 12 foknál lejjebb hűteni, azaz 40 fok esetében 28 fokra tudja levinni a hőmérsékletet. Az akut műtétek pedig nem maradhatnak el. Gulyás azt is megemlítette, hogy vannak országok, ahol rosszabb a kórházak felszereltége ilyen téren.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés