ACNEWS

A magyarok fő haláloka: a tünetek a homlokon látszódnak

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálok a nők és férfiak körében. Kiderült, hogy tüneteik szó szerint „ráírhatók” az arcra.
Hirdetés
Ad image

A kutatások szerint a homlok megjelenése elárulhatja a szív- és érrendszeri problémákat. Ez értékes információ, hiszen már egy pillantás a tükörképünkre is figyelmeztethet arra, hogy orvoshoz kell fordulnunk.

A szív- és érrendszeri betegségek a halál leggyakoribb okozói Magyarországon. A halálozások mintegy 49 százalékáért felelősek hazánkban. Az egyik kockázat a magas vérnyomás. Ezzel a betegséggel az a különös probléma, hogy akár évekig is eltarthat anélkül, hogy észrevehető tüneteket produkálna.

Az is előfordulhat, hogy a szervezet által küldött jeleket, például a légszomjat vagy a szívdobogást más betegségeknek tulajdonítjuk. Ennek következtében az emberek gyakran nem veszik észre, hogy magas vérnyomással küzdenek. Ez pedig halálos ellenfél lehet, ami a belső szervek súlyos károsodásához vezethet.

Figyeljünk oda az arcunkra. A tudósok kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek a bőrön látható változásokban is megnyilvánulhatnak. Nevezetesen a homlokon lévő ráncokon. Ezt a következtetést a francia Paul Sabatier Egyetem kutatói jelentették be.

Önkéntesek 20 éves követéses vizsgálatát idézték. Ezek között több mint 3200 olyan ember volt, akik a vizsgálat kezdetekor: 32, 42, 52 vagy 62 évesek voltak. A homlokukat egy 0-tól 3-ig terjedő skálán értékelték, ahol a 3-as érték azt jelentette, hogy a ráncok számosak és mélyek voltak.

A két évtizedes követés során a vizsgálati csoportban 233 résztvevő halt meg (különböző okokból. Megállapították, hogy 15,2 százalékuknál a homlokráncok szintje 2-es vagy 3-as értékre emelkedett. 6,5 százalékuk pedig 1-es pontszámot kapott.

Mint a kutatók közölték, a 2-es vagy 3-as pontszámmal rendelkezők tízszer nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint a 0-ra értékeltek. Az „egypontos” ráncokkal rendelkezők szintén veszélyeztetettek voltak. Az eredmények elemzésekor már figyelembe vették az olyan tényezőket, mint az életkor, a nem, a szívállapot, a vérnyomásszint és az esetleges dohányzás.

A tanulmányt vezető Yolande Esquirol professzor szavaival élve – minél mélyebbek a ráncok, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata.

Az Európai Kardiológiai Társaság által idézett szakértő rámutatott, hogy az arc vizuális vizsgálata az érelmeszesedés felismerése érdekében általános gyakorlattá válhat az orvosok körében. Rámutatott, hogy ennek a betegségnek a kockázatát növeli a magas vérnyomás, és már az arc puszta megjelenése is figyelmeztetheti a szakembert.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés