ACNEWS

A maszturbáció védelmet nyújthat a kórokozók ellen

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Az új kutatások szerint a maszturbáció amellett, hogy átkozottul jó érzés, a nemi szervek átmosása révén védelmet nyújthat a szexuális úton terjedő fertőzések ellen, legalábbis a hím főemlősöknél.
Hirdetés
Ad image

„Úgy találtuk, hogy a maszturbáció ősi tulajdonság a főemlősök körében” – magyarázza Matilda Brindle, a University College London antropológusa és munkatársai tanulmányukban, amelyben 105 főemlősfaj maszturbációs eseteit tartalmazó adatbázist gyűjtöttek össze.

Az már ismert, hogy a maszturbáció széles körben elterjedt az emlősök és más állatok, például a madarak körében. Míg egyes főemlősök hírhedtek önimádási szokásaikról – a bonobók a kölcsönös maszturbálást társadalmi repertoárjuk részeként alkalmazzák, a makákókat pedig tetten érték szexuális játékszerekkel.

Mivel a főemlősök evolúciós fáján mindenhol találunk példákat a maszturbációra, a saját erogén zónák simogatása valószínűleg egy ősi időtöltés, amelyet egy korai közös ős örökített át minden főemlőscsoportra.

Ám az, hogy a maszturbáció ilyen sok fajban fennmaradt, azt sugallja, hogy a saját örömszerzésnek önmagában is lehet egy konkrét célja.

Spermiumtisztítás

A tudósok elemezték a tudományos publikációkban szereplő megfigyelésekett, valamint a primatológusok és állatkerti gondozók válaszait, amelyek hím és nőstény állatokat, valamint vadon élő és fogságban tartott főemlősöket egyaránt érintettek. Kimutatták, hogy a maszturbáció gyakoribb a hímeknél azon fajokon belül, amelyek nőstényei több párzóval párosodnak.

Ez arra utal, hogy a maszturbáció valamilyen módon növelheti a megtermékenyülés esélyét a versengés szexuális forgatókönyvében. Bár még mindig nem világos, hogy hogyan, az egyik elmélet szerint javíthatja az ejakulátum minőségét azáltal, hogy előbb kiűzi az „állott” spermiumokat.

A csapat azonban „erős bizonyítékot talált a maszturbáció és a kórokozók férfiaknál való előfordulása közötti koevolúcióra” is, ami egy másodlagos elméletre utal. Méghozzá arra, hogy a maszturbáció a betegségeket okozó mikroorganizmusok kiöblítése a nemi szervekből.

Kórokozók eltávoltása

A maszturbáció időzítésének vizsgálata azt mutatta, ha a maszturbáció leggyakrabban a szex előtt történik, az arra utalhat, hogy javíthatja a hímek termékenységét. Míg szex után a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) megelőzésétre utalhat. Egy 2010-es, a szex utáni maszturbációt végző afrikai földimókusokon végzett vizsgálat hasonló következtetésre jutott – írja a ScienceAlert.

A nőstény főemlősök maszturbációs adataiban azonban egyik tendencia sem volt megfigyelhető. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a maszturbáció ne szolgálna valamilyen fitneszcélt számukra is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés