ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

A NATO megvédi Donald Trumptól Ukrajnát

Donald Trump / Fotó: Shutterstock
Donald Trump / Fotó: Shutterstock
A NATO 40 milliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának és hatásköröket vont el az USA-tól, hogy megvédjék azokat Donald Trumptól.
Hirdetés
Ad image

A washingtoni NATO-csúcstalálkozó végén az állam- és kormányfők csütörtökön találkoznak Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezt követően Joe Biden amerikai elnök a csúcstalálkozó házigazdájaként szól a sajtóhoz.

Bár a szövetségesek nem küldtek meghívót Ukrajnának a csatlakozásra, csúcstalálkozójuk nyilatkozata szerint „visszafordíthatatlan úton” látják az országot a tagság felé.

„A NATO nyilatkozata Ukrajna visszafordíthatatlan útjáról a szövetségbe való belépésre vonatkozóan az elkötelezettség jele. Ez a NATO-szövetségesek egyértelmű üzenete, hogy valóban azt akarjuk, hogy Ukrajna csatlakozzon, és hogy együtt fogunk dolgozni Ukrajnával e cél elérése érdekében”- mondta Stoltenberg szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján.

A Kijevnek szánt 40 milliárd eurót a következő egy éven belül kell elküldeni. A jövő évi hágai NATO-csúcstalálkozón a tagállamok felül akarják vizsgálni, hogy szükség van-e újabb felajánlásokra.

Figyelembe veszik az összes 2024. január 1-je óta folyósított pénzeszközt. Diplomaták szerint Németország nem fog új követelésekkel szembesülni. Berlin az idei évre már nyolcmilliárd eurót ígért Kijevnek. A NATO-partnerek emellett megkezdték a már régóta ígért F-16-os vadászgépek szállítását Kijevnek – írja a krone.at.

Stoltenberg szerint az állam- és kormányfők megállapodtak egy olyan tervben is, amely biztosítja az Ukrajnának szánt segélyeket akkor is, ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást. A NATO a németországi Wiesbadenben lévő új központból akarja koordinálni az Ukrajnának szánt fegyverszállításait és az ukrán katonák európai kiképzését. A parancsnokságot egy háromcsillagos tábornok látja el, 700 katonával az irányítása alatt. Az európaiak így nagyobb felelősséget vesznek át az Egyesült Államoktól.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés