ACNEWS

Ferenc pápa döntött: Isten áldja a melegeket

Ferenc pápa influenzaszerű tünetekkel küszködik fotó: Pixabay
Ferenc pápa influenzaszerű tünetekkel küszködik fotó: Pixabay
2021-ben még azt mondta a melegekre, párokra: Isten nem tudja megáldani a bűnt. Most lehetővé tette a "rendellenes" párok megáldását is: „Isten mindenkit szívesen lát”.
Hirdetés
Ad image

A Római Katolikus Egyház vezetője azt mondta, hogy a papok számára lehetővé kell tenni, hogy megáldják az azonos neműeket és a „rendellenes” párokat, bizonyos körülmények között.

Azonban azt is mondta, hogy az áldások nem lehetnek a szokásos egyházi rituálék részei. Nem kapcsolódhatnak polgári egybekelésekhez vagy esküvőkhöz. Hozzátette, hogy továbbra is férfi és nő házasságát tekinti alapnak.

Ferenc pápa hétfőn jóváhagyta a Vatikán által kiadott, a változást bejelentő dokumentumot. A Vatikán szerint ez annak a jele, hogy „Isten mindenkit szívesen lát”, de a papoknak eseti alapon kell dönteniük.

A szöveget látva Víctor Manuel Fernández bíboros, az egyház prefektusa elmondta, hogy az új nyilatkozat „szilárd maradt az egyház házasságról szóló hagyományos tanához”. A katolikus egyház felhívása szerint az új irányelvek lehetővé tennék a papok számára, hogy megáldják a korábban bűnösnek tartott kapcsolatokat. A nyilatkozat szerint az áldásban részesülő emberektől „nem kell előzetes erkölcsi tökéletességet követelni”.

A nyilatkozat a katolikus egyház hangnemének enyhülését jelenti, de nem változtat az állásponton. 2021-ben a pápa még azt mondta, hogy a papok nem áldhatják meg az azonos neműek házasságát, mert Isten nem tudja „megáldani a bűnt”. Ferenc pápa októberben már azt javasolta, nyitott arra, hogy az egyház megáldja az azonos nemű párokat. A püspökök bizonyos országokban korábban megengedték a papoknak, hogy megáldják az azonos nemű párokat, bár az egyházi hatóságok álláspontja homályos maradt – írja a bbc.com.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés