ACNEWS

A posta bevezette a 10 perces törvényt

Aki a megadott, rövid időintervallumban nem tudja átvenni a küldeményt, elbukja az ingyenes kézbesítést több településen is.

Hirdetés
Ad image

Aki a megadott, rövid időintervallumban nem tudja átvenni a küldeményt, elbukja az ingyenes kézbesítést több településen is.

Káptalanfán lakóinak meg kell barátkozniuk azzal, hogy aki nincs ott a bezárt posta épületénél délelőtt abban a tíz percben, amit a kézbesítő az értesítőre firkantott, és nem is tud maga helyett mást küldeni, az elbukja az ingyenes kézbesítést –derült ki a 24.hu cikkéből.

Amióta tavaly novemberben bezárt a káptalanfai posta, a portál egyik olvasója szerint előfordult, hogy nem kaptak meg fontos leveleket, ami sokszor kellemetlenséget, plusz ügyintézést, számla esetén késedelemi kamatot okozott. Reklamáltak is emiatt. Megfigyelték azt is, hogy biztosított (például ajánlott) levelek érkezéséről november óta nem kaptak értesítést – így nem tudják, hogy volt-e közben ilyen levelük. A hivatalos leveleknél ez azért gond, mert, ahogy az némelyik postai értesítőn szerepel is, jogkövetkezmény fűződik ahhoz, ha nem vesszük át ezeket a küldeményeket.

A reklamációt követően néhány hét leforgása alatt több értesítőt is kaptak hivatalos küldemények érkezéséről. Ezek az értesítők azonban megdöbbentették és elszomorították az érintettet. Úgy tűnik ugyanis, az lett a személyes átvételt igénylő leveleknél a rend, hogy a posta hétfőtől péntekig munkanapon délelőtt összesen tíz percet biztosít arra, hogy a falu lakosai átvegyék az olyan személyes átvételt igénylő küldeményeket, amiket nem tudtak kikézbesíteni nekik, mert éppen nem voltak otthon. Mint azt a 24.hu-hoz megküldött értesítőkön látható, a napi tízperces időablak nem kőbevésett dolog, a kézbesítők hol a 11:00 és 11:10, hol a 11:20–11:30, hol a 11:30–11:40 hol közötti időintervallumot adták meg.

Ebben a tíz percben az autós kézbesítő kocsijából lehet felvenni a hivatalos leveleket, a bezárt postahivatal előtt, mellett. Mint kiderült, a Káptalanfán lakók többsége nem helyben dolgozik, hanem a környező településeken. Aki 8 és 16 óra között dolgozik, ilyenkor biztosan nincs otthon, ahogy azok sem, akik kétműszakosak vagy állandó délelőttösök.

Káptalanfa egy nagyjából 800 fős lakosú falu Veszprém megyében, és a postája abba a 366-ba esett, amelyek ideiglenes bezárásáról tavaly október végén döntött a Magyar Posta. A november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból végleges bezárás ott lett, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal.Ez csak 32 település 45 postáján valósult meg január második feléig – írja a 24.hu.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés