ACNEWS

A rendőrök súlyosabb büntetést kaptak, mint a Hajógyári-sziget ura

Csütörtök délelőtt elsőfokú ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék a Vizoviczki László nevével elhíresült vesztegetési ügy 14 vádlottjának vonatkozásában.

Hirdetés
Ad image

Csütörtök délelőtt elsőfokú ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék a Vizoviczki László nevével elhíresült vesztegetési ügy 14 vádlottjának vonatkozásában.

A vádirat szerint a vendéglátásban nagy befolyásra szert tett Vizoviczki László rendszeresen lefizetett rendőröket és más hatósági dolgozókat azért, hogy üzletei zavartalanul működhessenek, előre értesüljön az ellenőrzésekről; a korrumpált emberek rendre vegzálták a volt nagyvállalkozó konkurenciáját.

A bíróság tizennégy vádlott esetében hozott ítéletet, közülük nyolcan volt rendőrök, hatan polgári személyek. Az ügyben tizenegy éve kezdődött vizsgálat a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján. 
A csütörtöki ítélethirdetésben érintett vádlottak közül korábban többen letartóztatásban voltak, illetve különféle bűnügyi felügyelet alatt álltak, jelenleg azonban mindegyikük szabadlábon van, korlátozások nélkül, közülük mindössze ketten jelentek meg a Fővárosi Törvényszéken.

A vádlottak közül 8 fő egykori rendőr, illetve 6 fő polgári személy volt. A bíróság az ítélet rendelkező részét nyilvánosan hirdette ki, míg az indokolás – a minősített adatok védelme érdekében – zárt ajtók mögött hangzik el .

Az egykori hivatalos személyek közül a II. rendű vádlottat 9 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, 110 millió forint vagyonelkobzásra és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

A III. és IV. rendű terheltekre 11 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, 63.750.000 forint vagyonelkobzást és 500 ezer forint pénzbüntetést szabott ki.

Az V. rendű vádlott 10 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, 6,25 millió forint vagyonelkobzást és 500 ezer forint pénzbüntetést kapott elsőfokon.

 

A VI. rendű terheltet 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, 3,86 millió forint vagyonelkobzásra és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Egy volt rendőrt (XVI. rendű), 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, egy volt pénzügyőrt (XXI. rendű) pedig 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt a bíróság, míg egy további egykori törzszászlóst (IX. rendű) megrovásban részesített.

A polgári személyek közül a VII. és a VIII. rendű vádlott 5-5 év fegyházbüntetést, 5-5 év közügyektől eltiltást, 300 ezer, illetve 100 ezer forint pénzbüntetést kapott.

A XII. rendű vádlottat 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra,

a XIII. rendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 200 ezer forint pénzbüntetésre, míg a XXII. rendű vádlottat 1 év – 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság a XIV. rendű vádlottat megrovásban részesítette.

Azok a bűncselekmények, amelyekért az elsőrendű vádlott egyenként 1–5 év büntetésre volt ítélhető, az ő esetükben 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet sújtani, vagyis akár háromszor annyit is kaphatnak, mint Vizoviczki” – mondta korábban a Magyar Nemzetnek Fejes Erik katonai ügyész, indokolva, miért kaphattak végül valóban többet a bűnösségüket mindvégig tagadó rendőri vezetők nagyobb büntetést, mint az elsőrendű vádlott – írta meg a Telex.

2020 júliusában hét év fegyházat kapott az éjszaka egykori császára, Vizoviczki László. 

MTI

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés